Hozzávalók:
30 dkg nagy szemű muskolytályos fehér szőlő, 60 dkg szálka és bőr nélküli hosszúkás tengeri halfilé (fagyasztott is lehet), 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 közepes vöröshagyma, 4 dkg vaj, 1,5 dl furmint (száraz fehérbor), 1,5 dl főzőtejszín, 1 kiskanál finomliszt vagy étkezési kukoricakeményítő
1. A szőlőt leszemezzük, megmossuk és félbevágva kimagozzuk (az ínyencek a szemeket meg is hámozzák).
2. A halfiléket (ha fagyasztottból készül, akkor azt előtte fölengedjük) keresztben másfélujjnyi széles csíkokra vágjuk (ezért kell, hogy hosszúkás és ne duci filék legyenek).
Egyenként enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd feltekerjük. Azért, hogy a formájukat megtartsák, vagy cérnával kötözzük körbe vagy fogvájóval tűzzük meg.
3. A megtisztított hagymát finomra vágjuk, majd az olvasztott vajon megfuttatjuk. Tűzálló tálba öntjük, a haltekercseket rárakjuk, 0,5 deci borral meglocsoljuk, és enyhén megvajazott alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél egy kicsit erősebb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 15 percig sütjük-pároljuk.
4. Ezután a haltekercseket óvatosan kiemeljük és félretesszük. A maradék bort a tejszínnel meg a liszttel (vagy keményítővel) simára dolgozzuk, a hal hagymás párolólevét hozzáadjuk, és kevergetve 2 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Végül a szőlőt is belekeverjük, és még két percig a tűzön hagyjuk.
5. Tálaláskor a puha haltekercset a szőlős mártással körülöntjük. Köretnek párolt rizs illik hozzá.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (köret nélkül): 345 kcal