Titkosított máktorta


Hozzávalók a tésztához:
6 tojásfehérje, 6 dkg kristálycukor, 6 dkg étkezési keményítő, 10 dkg őrölt mák
a meggyes töltelékhez:
35 dkg magozott meggy (idényen kívül fagyasztott vagy befőtt is lehet), 1 csapott evőkanál őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg, fél narancs, 10 dkg kristálycukor, 4 dkg étkezési keményítő
a grízes töltelékhez:
2,5 dl tej, csipetnyi só, 3 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg búzadara, 5 tojássárgája, 5 dkg vaj

1. A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük úgy, hogy félidőben a cukrot is beleszórjuk. A keményítőt a mákkal összeforgatjuk, óvatos mozdulatokkal a cukros habba keverjük. Egy 40×30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszát egyenletesen elsimítjuk rajta. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (215 °C, légkeveréses sütőben 200 °C) 10 percig sütjük.
2. A sütőből kivéve a sütőpapírt még forrón lehúzzuk a tésztáról, amit nyomban 4, egyenként 10 centi széles csíkra vágunk. A sütőpapírt is csíkokra vágjuk, ez kerül az egymásra rakott lapok közé, amiket hűlni hagyunk.
3. A magozott meggyet egy kisebb lábasba szórjuk. A fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, Az alaposan megmosott narancs héját ráreszeljük, levét – ennek 1 decinyinek kell lennie – ráfacsarjuk. A cukorral édesítjük. Kevergetve 5-6 percig főzzük, közben amennyire tudjuk, habverővel összetörjük. A keményítőt 1 deci vízzel simára keverjük, a darabos meggypürére öntjük. Kevergetve 2 percig forraljuk, ezalatt jól besűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
4. A grízes töltelékhez a tejet csipetnyit sózva, a kétféle cukorral ízesítve fölforraljuk. A búzadarát beleszórjuk, szüntelenül keverve, kis lángon 4 percig főzzük, ezalatt jó sűrű lesz. Hűlni hagyjuk, végül a tojások sárgájával és a puha (szobahőmérsékletű) vajjal jó krémesre keverjük.
5. Két-két tésztacsíkot a meggykrémmel egyenletesen megkenünk. Ezt a két töltött tésztát a grízes krémmel megkenve összetapasztjuk. Egy sütőpapírt visszateszünk a tetejére, amire egy kisebb vágódeszkát fektetünk és ennek segítségével egy kicsit összenyomjuk a süteményt, hogy jobban tömörödjön. Letakarjuk és hűtőszekrényben pihentetjük 3-4 órán át, hogy az íze összeérjen.

10-12 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Egy szelet: 228 kcal ● fehérje: 5,1 gramm ● zsír: 8,8 gramm ● szénhidrát: 31,8 gramm ● rost: 2,5 gramm ● koleszterin: 87 milligramm