Kóser csokoládétorta (csokoládés macesztorta)

Hozzávalók
a tésztához:
6 tojás, 16 dkg kristálycukor, 15 dkg finom maceszliszt, fél citrom reszelt héja, 2 dkg durvára vágott dióbél
a forma kikenéséhez:
2 dkg sütőmargarin
a csokoládékrémhez:
1 tojás, 12-15 dkg kristálycukor (még jobb a porcukor), 2 evőkanál keserű kakaópor, 8-10 dkg étcsokoládé, 25 dkg sütőmargarin, 1-2 evőkanál rum
a torta oldalára:
maceszdara (esetleg darált dió)
a bevonáshoz:
10 dkg étcsokoládé

1. Először a csokoládékrémet főzzük meg. Ehhez tojást, a cukrot és a kakaóport egy kisebb lábasban, kis lángon pár perc alatt sűrűre főzzük. Akkor jó, ha a cukor teljesen fölolvad benne! A tűzről lehúzva a kis kockákra tördelt csokoládét hozzáadjuk, ahogy olvad, úgy keverjük a krémbe. Amíg még forró, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott margarint és mint a csokinál, ahogy olvad, úgy keverjük a krémbe. Végül a rummal ízesítjük. Hűtőszekrényben egy éjjelen át dermedni hagyjuk.
2. A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verjük úgy, hogy először csak 1 púpozott evőkanál cukrot adunk hozzá, a többit apránként, a vége felé szórjuk bele. A tojások sárgáját kikeverjük, 1 evőkanál maceszlisztet beledolgozunk, majd a tojáshabba forgatjuk. A többi lisztet, a citromhéjat meg a diót összekeverjük és óvatosan, nehogy a fehérjét összetörjük, szintén a habba keverjük.
3. Egy kapcsos tortaformát kikenünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk. (Gyorsan kell dolgozni, mert a tészta – a maceszliszt – hamar megdagad.) Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 35 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl.
4. A megdermesztett csokoládékrémet elektromos habverővel jó habosra keverjük, ezalatt a térfogata a duplájára nő. A tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk. Az alsóra egyharmadni krémet kenünk, erre piskóta kerül, majd újabb egyharmadnyi krém. A harmadik tésztát ráillesztjük, egy kicsit a krémbe nyomkodjuk. A maradék egyharmadnyi krémből egy kevéssel körbekenjük a torta oldalát, amit azután maceszdarába forgatunk. Letakarva behűtjük, hogy a krém egy kicsit “meghúzzon” benne.
5. A torta tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk és mielőtt megdermedne, éles késsel megjelöljük rajta a későbbi szeletek helyét. Dermedni hagyjuk, végül a maradék csokikrémmel gazdagon földíszítjük. Forró vízbe mártott, lehetőleg recés pengéjű késsel az előre fölszeletelt tető mentén cikkekre vágjuk.

Jó tanács
– Maceszlisztet csak kevés helyen kapni, ezért ha éppen nem tudunk beszerezni, akkor a jobban hozzáférhető maceszlapot kell finomra őrölni, amit kávédarálóban a legkönnyebb, és ezután átszitálni.

16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + dermesztés
Egy szelet: 322 kcal

Italajánlatunk: vörös likőrbor