Hozzávalók
a tésztához:
26 dkg finomliszt, csipetnyi só, 2,6 dkg porcukor, 7,8 dkg vaj, 5,2 dkg sertészsír vagy vaj, 0,5 dl 2,8 %-os tej, 0,4 dkg élesztő, 2 kisebb tojás sárgája (26 gramm),
a töltelékhez:
20 dkg fügelekvár, 10 dkg aszalt füge (lehet mazsola is), 40 dkg finom marcipán
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
1-2 dkg vaj
a lekenéshez:
1 tojás
1. A tésztához a lisztet a sóval és a porcukorral összeforgatjuk. A kisebb darabokra vágott hideg vajat és zsírt hozzáadjuk, elmorzsoljuk, majd a langyos tejben fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojássárgájával jól kezelhető tésztává gyúrjuk. Letakarva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
2. Enyhén belisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. A fele fügelekvárt rákenjük, a durvára vágott füge felét rászórjuk. 2 lap folpack vagy sütőpapír között a marcipánt éppen csak kicsit kisebbre nyújtjuk, mint a tészta, és szépen rá is illesztjük. A maradék lekvárral megkenjük, fügével beszórjuk.
3. A szélét ujjnyi szélességben behajtjuk nehogy a tölteléke később kifolyjon, majd feltekerjük. Kikent tepsire tesszük, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen – legjobb hűtőszekrényben – 40-50 percen át, még jobb, ha egész éjjelen át pihentetjük. Ezután a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 40 percen át pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos.
4. Végül hústűvel vagy kihegyezett hurkapálcával majdnem az aljáig több helyen megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőz eltávozhasson belőle. Előmelegített sütőben, közepesnél lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 45 percig sütjük.
Jó tanács
– Aszalt füge helyett kisebb M & M’s csokigolyóval is készíthetjük.
kb. 25 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + pihentetés
2 szelet: 439 kcal