Kapor (Anethum graveolens)

Kapor (Anethum graveolens)
Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, a petrezse- lyem, a kakukkfű és az ánizs rokona. A növény leveleit, ritkábban magjait használjuk fűszerként, melyek fűszeres, friss-édeskés aromájúak, az édesköményhez hasonló ízűek.
Őshazájának a Földközi-tenger mellékét és Nyugat-Ázsiát tartják. Ősrégi fűszer már a Biblia is utal rá
„…Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert tizedet adtok a mentából, a kaporból és a köményből, de elhagyjátok azt, ami, a törvényben ezeknél súlyosabb…” Ebből az idézetből az is kiderül, hogy ezek a növények olyan értéket képviseltek, hogy adófizetségként is elfogadták. A kaprot a középkorban varázserejűnek tartották a boszorkányok ellen. Ennél tudományosabb a népi gyógyítók megfigyelése, miszerint étvágyfokozó,
emésztést javító, puffadást gátló, tejelválasztást serkentő hatású és jó fejfájás ellen is. Enyhe teáját csecsemőknek csuklás és hascsikarás ellen adták.
Levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz, valamint halé- telekhez illik leginkább, de nagyszerűen fűszerez jónéhány húsos fogást is. Nem hiányozhat a nyáron népszerű kovászos uborkából sem.