Hozzávalók:
a tésztához:
1 nagy (450 g) és egy kis (150 g) pohár tejföl, 1 dl tej, 12 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 kg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál só, 8 dkg élesztő, 2 tojás
a nyújtáshoz:
finomliszt
a töltelékhez:
30 dkg főtt, füstölt sonka, 20 dkg krinolin vagy virsli, 0,5 dl olaj, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 fej fokhagyma, 10 dkg vaj vagy margarin, 4 szép lilahagyma, 2 dl tejföl, 20 dkg sajt
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
2 tojás, szezámmag, lenmag
1. A tejfölt a tejjel és a margarinnal kevergetve addig melegítjük, míg a margarin elolvad benne, de vigyázzunk, ne legyen forró! A kétféle lisztet, a cukrot és a sót beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a tojásokat beleütjük. 10 perc alatt könnyű kelt tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
2. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a sonkát és a krinolint apró – 4-5 millimétres – kockákra vágjuk, az olajon megfuttatjuk, megborsozzuk, félretesszük. A fokhagymát finomra aprítjuk vagy összezúzzuk, az olvasztott vajon (margarinon) megfuttatjuk. A lilahagymát vékony karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük.
3. Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk. Egyenként vékony, kb. 50×25 centis téglalappá nyújtjuk, először a vajas fokhagymával, majd a tejföllel megkenjük. A pirított húst majd a lila hagymát rászórjuk, sajtot reszelünk rá, és szorosan összetekerjük.
4. Trapéz alakú kis “párnákra” vágjuk, vajjal kikent tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjük még kb. fél órán át. Végül felvert tojással lekenjük, szezámmagal és lenmaggal megszórjuk.
5. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük.
28-30 darab
Elkészítési idő: 2 óra
Egy darab: 329 kcal • fehérje: 11,2 gramm • zsír: 17,8 gramm • szénhidrát: 30,6 gramm • rost: 2,0 gramm • koleszterin: 78 milligramm