Sós, sajtos rudacska – készítette Kormányos Erzsébet

Sós, sajtos rudacska - készítette Kormányos Erzsébet
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál só, 30 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10-12 dkg reszelt sajt, 6 evőkanál tejföl
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez: 1 tojássárgája, 3 evőkanál tejföl
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére: 10-12 dkg reszelt sajt

1. A lisztet egy tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk, a kis kockákra vágott hideg vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. A sajtot rászórjuk, a tejföllel összedolgozzuk.
2. Folpackba csomagoljuk és egy éjjelen át hűtőszekrényben pihentetjük, de ha nagyon sietünk, dolgozhatunk vele azonnal is.
3. Enyhén meglisztezett gyúrólapon 1,5-2 milliméter vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk. A tojássárgáját a tejfölben elkeverjük, a tésztát lekenjük vele. Derelyevágóval kb. 0,5 centi széles, 20-25 centi hosszú csíkokra vágjuk, kikent tepsire rakjuk. Tetejét reszelt sajttal gazdagon meghintjük.
4. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C – alsó felső sütéssel-, légkeveréses sütőben 165 °C) 15-18 perc alatt megsütjük.

Jó tanács
– A tésztába kerülő sajt fele füstölt is lehet, de ami a tetejére megy, abba ne kerüljön, mert a füstölt sajt könnyen megéghet!

10 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 508 kcal