Mázas citromos szelet

Hozzávalók
a tésztához:
4 tojás, 13 dkg kristálycukor, 1 nagy citrom leve (10 evőkanál) és reszelt héja, 8 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 csomag sütőpor, 12 dkg finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1-2 evőkanál finomliszt
a mázhoz:
12 dkg porcukor, 3 evőkanál citromlé

1. A tésztához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A jól megmosott citrom héját belereszeljük, levét pedig, ami kb. 10 evőkanálnyi, kifacsarjuk, szintén hozzáadjuk. Az olvasztott, de nem meleg vajat (margarint) belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a citromos masszába forgatjuk.
2. Egy kicsi (15×25 centis), magas peremű tepsit vajjal (margarinnal) kikenünk, a liszttel behintjük. A citromos masszát belesimítjuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 25 percig sütjük.
3. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével addig kevergetjük, míg teljesen feloldódik. Egyenletesen a tésztára kenjük, dermedni hagyjuk.

Jó tanács
– Citrom helyett naranccsal is ugyanígy készíthetjük.

10 szelet
Elkészítési idő: 50 perc
Egy szelet: 264 kcal • fehérje: 3,9 gramm • zsír: 10,1 gramm • szénhidrát: 38,8 gramm • rost: 0,8 gramm • koleszterin: 95 milligramm