Hozzávalók
a tésztához:
3,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 55-60 dkg finomliszt, 10 dkg vaj vagy 1 dl olaj, 1 csapott evőkanál só, 3 tojássárgája
a töltelékhez:
20 dkg vékony szelet húsos szalonna (sliced baon), 16 dkg reszelt füstölt sajt, 16 vékony szelet gépsonka
a pizzaszószhoz:
1 kiskanál étkezési keményítő, 1 doboz (240 gramm) hámozott kockázott paradicsom, 3 evőkanál paradicsompüré, fél kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 púpozott kiskanál porcukor, fél-fél kiskanál szárított origano, kakukkfű, rozmaring és bazsalikom
a tepsi és a tészta lekenéshez:
0,5 dl olaj (lehetőleg olíva)
1. A tejet meglangyosítjuk, 2 decit kimerünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, egy kevés porcukrot hozzáadunk, kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. Ez nem bonyolult, mindössze annyi a dolgunk, hogy langyos (30-35°C-os) helyre félretesszük erre az időre.
2. A szobahőmérsékletű lisztet egy tálba szitáljuk, – egy keveset kiveszünk belőle, amivel majd tökéletesen beállítjuk a tészta állagát -, és a felfuttatott élesztővel, a maradék tejjel meg a porcukorral, a langyosra olvasztott vajjal vagy a szobahőmérsékletű olajjal, a tojások sárgájával, megsózva 6-8 perc intenzív dagasztással hólyagosra kidolgozzuk. Akkor jó, amikor az edény falától elválik. Nem kell megijedni attól, hogy a tészta eleinte csak egy ragacsos massza, addig kell dagasztani, amíg jó nem lesz.
3. Alul-felül kissé belisztezzük, és konyharuhával letakarva, langyos helyen (30-35°C-on) 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
4. A töltelékhez a szalonnát apró kockákra vágjuk, az olajat ráöntve egy serpenyőben megpirítjuk, szűrőlapáttal kiemeljük. Visszamaradó zsírjában elkészítjük a pizzaszószt. A keményítőt a zsiradékban elkeverjük, majd a kockázott paradicsomot ráöntjük. A sűrített paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a cukorral ízesítjük, az elmorzsolt zöldfűszereket hozzáadjuk. Éppen csak 1 percig kevergetve forraljuk.
5. A tésztát négyfelé osztjuk. Az egyiket enyhén meglisztezett gyúrólapon kb.35×17 centisre, téglalap alakúra nyújtjuk. A pizzaszósz negyedét egyenletesen rákenjük, a sült szalonna negyedével megszórjuk. Végigrakjuk sonkaszeletekkel, amit egyenletesen meghintünk a reszelt füstölt sajt negyedével. Föltekerjük, akár a piskótaroládot szokás, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük. A kis csigákat megolajozott tepsire sorakoztatjuk. Ugyanígy készítjük el a másik három tekercset is.
6. A kis csigák tetejét egy kevés olajjal lekenjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 °C; légkeveréses sütőben 190 °C) kb. 18 perc alatt pirosasra sütjük. Melegen tálaljuk.
Jó tanács
– Ha a tepsire rakott tekercseket sütés előtt meleg helyen 25-30 percen át kelni hagyjuk, vastagabb, de lazább szerkezetű tésztája lesz.
Kb. 48 darab
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + sütés
Egy darab: 122 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.