Hozzávalók:
20 dkg rozsliszt, 20 dkg tönkölyliszt, 10 dkg teljesőrlésű búzaliszt (Graham-liszt), 5 dkg lenmag, 5 dkg szezámmag, 10 dkg zabkorpa, 10 dkg napraforgómag, 5 dkg mák, 1 kiskanál só, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 dl sör, 2 dl író, 5 dkg vaj
a nyújtáshoz: finomliszt
a lekenéshez: olaj
1. A háromféle lisztet egy tálba szórjuk, a lenmagot, a szezámmagot, a zabkorpát, a napraforgómagot, a mákot, a sót és a szódabikarbónát hozzáadjuk, összeforgatjuk.
2. A sört, az írót és az olvasztott, de nem meleg vajat hozzáöntjük. Jól összedolgozzuk. Akkor jó, ha ragacsos marad a tészta, mert ha keményre gyúrjuk, sütés után száraz lesz a zsemle. Ezért ha úgy látjuk, hogy lehetne egy kicsit lágyabb, még kb. 0,5 deci sört belegyúrhatunk.
3. Enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk, hosszúkásra formáljuk és 17 egyenlő részre vágjuk. Egyesével meggömbölygetjük és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Olajba mártott ecsettel lekenegetjük, 15 percre félretesszük.
4. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 22-25 perc alatt megsütjük.
17 darab kb. 80 grammoshoz
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy darab: 287 kcal