Pándi-meggytorta (2009-ben az Ország tortája)

Pándi-meggytorta (2009-ben az Ország tortája)
Hozzávalók
a tésztához:
3 tojás, 17 dkg kristálycukor, 14 dkg friss magozott meggy (fagyasztott is lehet), 3 evőkanál tej (2,8 %-os), 1 dl olaj, 7 dkg olvasztott vaj, fél citrom, 19 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, fél mokkáskanál őrölt fahéj
a forma kikenéséhez:
sütőpapír, vaj
a tetejére:
kb. 2 evőkanál kristálycukor
a fehér csokoládés mascarponekrémhez:
2 dl tej, 8 dkg kristálycukor, 7 dkg fehér csokoládé, 15 dkg mascarpone sajt, 2 tojássárga, 2,5 dl habtejszín, 1 csapott evőkanál zselatinpor
a meggyes töltelékhez:
36 dkg magozott friss meggy (fagyasztott is lehet), fél citrom, 1 csomag (36 gramm) főzni való vanília ízű pudingpor, 2 dl 100%-os meggylé, 7 dkg kristálycukor, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 0,6 dl meggylikőr (cherry brandy)
a díszítéshez:
2,5 dl habtejszín, maréknyi dióbél, 16 csokipasztilla, 16 szem magozott meggy (fagyasztott is lehet), kis darabka zöld marcipán

1. A tésztához a tojást a cukorral egy tűzálló tálba rakjuk, és vízgőzre állítjuk. Habverővel keverjük (a legjobb elektromos habverővel) míg szinte kemény hab lesz belőle. A kimagozott meggyet – vagy a fölengedett és lecsöpögtetett fagyasztottat – kissé darabos péppé törjük. A tejet, olajat, és olvasztott vajat hozzáadjuk. A jól megmosott citrom héját belereszeljük és 1 kiskanálnyit a levéből is hozzáadunk. A habbá vert cukros tojást beleforgatjuk.
2. A lisztet a sütőporral és a fahéjjal összekeverjük, a tészta alaphoz adjuk. Kicsit folyós állagú lesz, de így jó. Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, és egy kb. 23 centis kört vajjal megkenünk rajta. A tészta egyharmadát elsimítjuk rajta, majd előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 °C; légkeveréses sütőben 190 °C) kb. 10 percig sütjük. Nagyon puha, laza szerkezetű tészta lesz, ezért sütésnél vigyázzunk, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületére egy kevés kristálycukrot szórunk, ráteszünk egy sütőpapírt, és megfordítjuk. Ugyanígy sütjük meg a másik 2 tésztalapot is.
3. A tejet a cukorral fölforraljuk, a fehér csokoládét beletördeljük. Addig keverjük, míg fölolvad a tejben. A mascarponét a tojássárgájával simára keverjük, a fehér csokoládés tejhez adjuk. Kevergetve 1-2 perc alatt sűrűre főzzük, a tűzről lehúzzuk, merülőxirrel jó simára keverjük. Megvárjuk, amíg langyosra hűl.
4. A meggyet ledaráljuk, a jól megmosott citrom héját belereszeljük, és 1 kiskanálnyit a levéből is hozzáadunk. A pudingporral, a meggylével és a cukorral összedolgozzuk, kevergetve sűrűre főzzük. A vége felé a fahéjjal fűszerezzük, a meggylikőrrel ízesítjük. Megvárjuk, amíg langyosra hűl.
5. A csokoládés mascarponekrémhez való tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint 1 deci vízben, kevergetve fölforraljuk, akkor jó, ha a zselatin fölolvadt benne, majd langyosra hűtjük, és a tejszínhabba forgatjuk. Ezt a zselatinos habot azután a mascarpone krémbe forgatjuk, és gyorsan hozzálátunk a torta töltéséhez, mielőtt a krém megdermedhetne.
6. Az egyik tésztalapra, – amit előtte szép kerekre körbevágtunk –, a tészta vastagságához hasonlóan először meggykrémet, majd tejszínhabos krémet kenünk. Ugyanígy rétegezzük tovább, míg tart a hozzávalókból, de úgy kalkuláljunk, hogy a tejszínes krémből az oldalára is jusson. 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
7. A díszítéshez szánt tejszínt kemény habbá verjük. A diót egy serpenyőben szárazon (zsiradék nélkül) megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk és a torta tetejére szórjuk, de kerülhet az oldalára is. Mituán a tortát 16 szeletre fogjuk vágni, így körben 16 kis tejszínhab rózsát nyomunk rá. Mindegyikbe 1-1 szem csokipasztillát és meggyszemet nyomunk. Zöld marcipánból 16 kis „meggylevelet” formálunk, a meggyszemekre tesszük, oda, ahol eredetileg a szára volt.

16 szelet
Elkészítési idő: 3 óra
Egy szelet: 473 kcal • fehérje: 7,7 gramm • zsír: 27,8 gramm • szénhidrát: 47,8 gramm • rost: 1,7 gramm • koleszterin: 93 milligramm