Finom mákos – készítette Bóna Erzsébet

Finom mákos - készítette Bóna Erzsébet
Hozzávalók
a tésztához:
75 dkg finomliszt, 35 dkg sütőmargarin vagy vaj, 2 dkg élesztő, 17 dkg porcukor, kb. 2 dl tej
a töltelékhez:
60 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tej, 60 dkg őrölt mák
a tészta nyújtásához:
egy kevés finomliszt
a tészta lekenéséhez:
1 tojássárgája
a tálaláshoz:
porcukor

1. A tésztához a lisztet egy tálba szórjuk. A kisebb darabokra vágott hideg margarint hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal, hogy ne legyen ideje megolvadni, két tenyerünk között összemorzsoljuk. Az élesztőt rátördeljük, összemorzsoljuk. A porcukrot rászórjuk, a tejet hozzáöntjük, összedolgozzuk. A tál falától elváló, közepesen kemény, jól formálható tésztát kapunk. Három egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, félretesszük.
2. A töltelékhez a cukrot, a vaníliás cukrot meg a tejet kimérjük egy lábasba és fölforraljuk. Ezután a mákra öntjük, jól elkeverjük.
3. Egy tésztacipót enyhén meglisztezett gyúrólapon nagytepsi (gáztepsi) nagyságúra nyújtunk és a tepsibe fektetjük. A még forró – így könnyebb kenni – mákkrém felét egyenletesen rásimítjuk. Erre tésztalap, a többi mák, végül a harmadik tésztalap kerül. Tojássárgájával lekenjük és hűtőszekrényben pihentetjük egy éjjelen át.
4. Másnap villával vagy hústűvel egészen az aljáig megszurkáljuk, majd előmelegített, légkeveréses sütőben, 180 ºC-on kb. 25 percig sütjük. Cak akkor szeleteljük föl, amikor kihűlt. Porcukorral behintve tálaljuk.

kb. 45 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + pihentetés
Egy szelet: 277 kcal