Pisztráng kékre főzve, hollandi mártással

Pisztráng kékre főzve, hollandi mártással

Hozzávalók:
4 friss, konyhakész pisztráng (egyenként kb. 25 dkg), 1,5 dl finom ecet, só, néhány szem fekete bors
a hollandi mártáshoz:
20 dkg vaj, 2-3 tojássárgája, 1 kiskanál hideg víz, negyed citrom leve, csipetnyi Cayenne-bors, fél mokkáskanál só

1. A pisztrángokat lepikkelyezzük: a legegyszerűbb, ha deszkára fektetjük, és a faroktól a fej irányába, a kés fokával óvatosan lekapargatjuk. Fontos, hogy a hal bőrét borító vékony hártyát ne sértsük meg, mert ez színeződik majd kékesre. Ha készen vagyunk, a pisztrángokat megmossuk, szorosan tepsibe vagy tálba rakjuk, és annyi 1 deci ecettel ízesített vízzel öntjük le, amennyi ellepi. 1 órán át pihentetjük.
2. Közben lábasban vizet forralunk, 0,5 deci ecettel ízesítjük, megsózzuk, a borsot beleszórjuk. A pisztrángokat a gyöngyözve forró vízben kb.8 percig pároljuk.
3. Lecsöpögtetve tálaljuk; főtt burgonya illik hozzá köretnek. A halat egy kevés olvasztott vajjal is szokás meglocsolni. Ha a kékre főzött pisztrángot nem kímélő ételként, hanem mint ínyencséget készítjük, hollandi mártással is nyakonönthetjük.
4. Ez úgy készül, hogy a vajat fölolvasztjuk, és ha áttetszővé válik – mint az olaj –, a tűzről lehúzzuk. A tojások sárgáját egy tálban a vízzel 1 percig keverjük. Ezután vízfürdőbe állítjuk, és közepes lángon melegítve habosra verjük, ezalatt térfogata a duplájára nő. A tűzről levéve apránként hozzáadjuk a vajat – akkor igazán jó, ha egyforma hőmérsékletűek –, végül a citrom levével ízesítjük, borssal fűszerezzük és megsózzuk. Csak frissen jó!

Jó tanács
– Aki paleo étrendet tart, hollandi mártás nélkül készítse, és vajjal se fényezze a halat.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc + pácolása
Egy adag (hollandi mártás és burgonya nékül): 260 kcal • 32,3 g fehérje • 14,3 g zsír • 0,3 g szénhidrát • 0,0 g rost • 104 mg koleszterin