Csíkos joghurtos kalács

Csíkos joghurtos kalács
Hozzávalók:
1 dl tej, 1 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dkg élesztő, 30 dkg liszt, késhegynyi só, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája, 1 kis pohár (125 gramm) natúr joghurt, 3 dkg vaj
a kakaós részhez: 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3 evőkanál hideg víz
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
2 evőkanál tejszín, 3 dkg vaj, 1-2 evőkanál tej

1. A tejet meglangyosítjuk, a kétféle cukrot belekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk. Az alaposan megmosott citrom héját ráreszeljük, a közepét kissé kimélyítjük. A tejes élesztőt beleöntjük, a tojássárgáját ráütjük, a joghurtot rákanalazzuk. Közepesen kemény tésztát dagasztunk belőle, közben belegyúrjuk az olvasztott, de nem meleg vajat is.
3. Két részre osztjuk, az egyiket a kakaóval és a vízzel gyúrjuk össze. Mindkettőt cipóvá formáljuk, letakarjuk, meleg helyen 45-50 percen át kelesztjük.
4. Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, mindkettőt kb. 1 centi vastagságúra, téglalap alakúra nyútjuk. A világos színű tésztát a tejszínnel lekenjük, a kakaós tésztát ráillesztjük. Föltekerjük, akár a bejglit szokás.
4. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Letakarva, meleg helyen 35-40 percen át kelesztjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C), 30-32 perc alatt megsütjük. Nagyjából a sütés felénél alufóliával letakarjuk, nehogy túlságosan megpiruljon.
5. A sütőből kivéve tejjel lekenjük. Néhány perc elteltével átteszük egy rácsra, így hagyjuk kihűlni.

5 főre
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc
Egy adag: 443 kcal