Pisztráng Árpi kedvére

Pisztráng Árpi kedvére

Hozzávalók:
4 konyhakész pisztráng (egyenként kb. 30 dkg-os, fagyasztott is lehet), 2 kiskanál só, 20 dkg paprikás kolbász, 8 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon), 6 evőkanál finomliszt, 1 kiskanál ételízesítő por vagy só, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
a sütéshez: 10 dkg vaj, 1 dl olaj vagy 20 dkg zsír

1. A pisztrángot (ha fagyasztottat használunk, fölengedjük) lepikkelyezzük, ügyelve, hogy bőre ne sérüljön meg. Fejét levágjuk, törzsét 2 centis közökben beirdaljuk, de vigyázzunk, a vágások ne ugyanott legyenek mindkét oldalán, mert akkor a hal sütéskor könnyebben eltörhet. Ezután besózzuk, 1 órára félrerakjuk, hogy a só átjárhassa.
2. A kolbászt, miután héját lehúztuk, kissé ferdén kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd minden pisztráng hasüregébe rakunk belőle 3-4 darabot. A pisztráng hasüregét fogvájóval megtűzzük, hogy sütés közben ne essen ki belőle a kolbász.
3. A szalonnát kisebb darabokra vágjuk, a pisztráng irdalásaiba bújtatjuk. A lisztet az ételízesítővel, a pirospaprikával és a borssal összekeverjük, majd a pisztrángokat jól bele-forgatjuk. Újabb 1-2 órára félrerakjuk, hogy a kolbász íze a pisztráng hasüregét, a fűszeres lisztté pedig a külsejét járhassa át.
4. Egy akkora serpenyőben, amekkorában legalább 2 pisztráng elfér, a vajat az olajjal együtt kissé megforrósítjuk, és a halat közepes lángon oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük benne – vigyázzunk, ne süssük hirtelen, mert akkor megég, a belseje pedig nem sül át. Lecsöpögtetve tálaljuk. Köret nem feltétlenül kell hozzá – ha csak fölszeletelt paradicsom, paprika, lilahagyma nem –, de a vörösbor (nem a „kötelező” fehér) nem hiányozhat mellőle.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc + érlelés
Egy adag: 845 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.