Bajai halászlé II. – dr. Vörös Róbert aranyérmes halfőzőmester receptje


Hozzávalók:
4 kg ponty, 4 evőkanál só, 40 dkg vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 6 liter víz, 4 púpozott evőkanál jóféle pirospaprika, 4 evőkanál paradicsomlé, 4 cseresznyepaprika, gyufatészta (kb.40 dkg)

1. A pontyot megtisztítjuk, majd sűrűn, mélyen beirdaljuk, két ujjnyis szeletekre feldaraboljuk, a sóval alaposan bedörzsöljük. A hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát (szegények csukája) szétnyomjuk, a halra szórjuk. Legalább 3 órán át hideg helyen állni hagyjuk.
2. Ezután bográcsba rakjuk, a vízzel fölöntjük és forralni kezdjük. Tüzelőnek lehetőleg keményfát használjunk. Ha felforrt, a habját leszedjük, levét a pirospaprikával,a paradicsomlével nagy lángon tovább forraljuk. 10 perc elteltével hozzáadjuk a belsőségeket (a pukkantyújával együtt) és néhány egész cseresznyepaprikát is beledobunk.
3. További 30-40 percig forraljuk. Ha a halszeletek felúsztak a lé tetejére és a halászlé beszél (puffogva forr), kész is. Tálalás előtt a halszeleteket kiemeljük a bográcsból. A levet igény szerint leszűrjük és a külön kifőzött gyufametélttel tálaljuk.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc + pácolás
Egy adag: kb. 450 kcal