Sült paprika juhtúróval és tojással (kárpátaljai népi étel)

Sült paprika juhtúróval és tojással (kárpátaljai népi étel)
Hozzávalók:
1 kg zöldpaprika (néhány szem csípős is lehet benne), 4 evőkanál olaj, só, 15 dkg juhtúró, 6 tojás, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 csokor petrezselyem

1. A paprikát megmossuk, letörölgetjük, majd elrendezzük egy nagy tepsiben. Közepesen forró sütőben 30-35 perc alatt megsütjük, félidőben megforgatjuk. Akkor jó, ha összeesett, és világosbarnára sült.
2. Ezután bőrét lehúzzuk, amit úgy a legkönnyebb, ha a sült paprikát egy zacskóba rakjuk, lezárjuk. A keletkező gőzben a héja fölpuhul, így könnyen lehúzható. Magházát kivájjuk, húsát kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk.
3. Az is jó megoldás, ha a paprikát félbevágva kicsumázzuk, majd mindenféle fűszerezés nélkül, egy nagy serpenyőben, a fele megforrósított olajon, közepes lángon 8-10 perc alatt megsütjük, lecsöpögtetve, letakarva félrerakjuk. Ha kissé fölpuhult, a héját lehúzzuk, húsát földaraboljuk.
4. A sült paprikát a forró olajon megforgatjuk. Kissé megsózzuk, a juhtúrót rámorzsoljuk. A felvert tojást ráöntjük, egyszer-kétszer megkeverve megsütjük, mint a rántottát. Tálaláskor megszórjuk pirospaprikával és fölaprított petrezselyemmel.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag: 270 kcal • fehérje: 14,2 gramm • zsír: 19,8 gramm • szénhidrát: 8,7 gramm • rost: 2,2 gramm • koleszterin: 347 milligramm