Slambuc – készítette Jancsik Balázs-Kunszentmárton

Slambuc - készítette Jancsik Balázs-Kunszentmárton
Hozzávalók:
25-30 dkg füstölt szalonna, kb. fél evőkanál köménymag, 2 közepes nagyságú vöröshagyma, 50 dkg lebbencstészta (10 tojásos házi tészta), 2 tévépaprika, 1 hegyes nem csípős zöldpaprika, 2-3 paradicsom, 1 fej fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, kb. 1,2 kg burgonya, kb. 1,5 evőkanál só

1. A szalonnát apró kockákra vágjuk – minél kisebb, annál több zsír sül ki belőle. Bőrével együtt bográcsba rakjuk, nem túl erős tűz fölött zsírját kiolvasztjuk. Már az elején beleszórjuk a köményt, mert mire a szalonna kisül, a köménymag “megroppan”, így az íze jobban érvényesül, zamatosabb lesz. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a pörcös szalonnára szórjuk, kevergetve, közepes tűz fölött üvegesre sütjük.
2. A tésztát rárakjuk és kevergetve, rázogatva barnára pirítjuk. Fontos, hogy továbbra se legyen alatta erős a tűz, mert akkor a kisebb tésztadarabok megéghetnek, ellenben a nagyok csak félig pirulnak meg! Akkor jó, ha a tészta hólyagos lesz, ez kb. 15 perc, nagyobb mennyiségnél akár 35-40 perc, amire nem szabad sajnálni az időt.
3. A kétféle paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, húsukat apróra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, présen átnyomjuk. A szalonnás, hagymás tésztát a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, de mielőtt megéghetne, a paprikát, a paradicsomot és a fokhagymát hozzáadjuk. Folyamatosan forgatva, rázogatva 6-8 percig pirongatjuk.
4. A burgonyát megtisztítjuk, 2 centis kockákra vágjuk, az előzőekhez adjuk. Annyi vízzel öntjük föl, amennyi éppen ellepi és folyamatosan figyelve rá, keverve, rázogatva puhára főzzük.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag: 575 kcal