Cukkinis lecsó – készítette Török Ádám zenész

Cukkinis lecsó - készítette Török Ádám zen0ész
Hozzávalók:
1,5 kg vöröshagyma, 30 dkg főtt füstölt császárszalonna, 1 kg jóféle házi füstölt kolbász, 3 nagy fej fokhagyma, 25 dkg mangalicazsír, 3 kg húsos, nem csípős paprika (tévépaprika), 2 kg lédús paradicsom, 1 kg zsenge cukkini, só, 3 evőkanál jóféle pirospaprika (ennek egy része csípős is lehet)

1. A hagymát megtisztítjuk és félfőre vágjuk, azaz kettéhasítva vékonyan fölszeleteljük. A szalonnát kis csíkokra, a kolbászt kb. félcenti vastag karikákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, durvára aprítjuk – nem kell présen átnyomni, így is szétfő majd a lecsóban.
2. Egy nagyobb bográcsot a zsírral kikenünk, ami marad, azt az aljára tesszük. Az előkészített hozzávalókat rárakjuk és gyöngébb tűz fölött kb. 20 percig pirongatjuk-pároljuk.
Ezalatt van idő arra, hogy a paprikákat kettéhasítva kicsumázzuk, húsukat hosszában kb. jó ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A paradicsomokat, miután szárukat kimetszettük, cikkekre; a jól megmosott cukkiniket, a végeiket lecsapva, kb. kisujjnyi vastag karikákra vágjuk.
3. A hagymás, kolbászos alapra három rétegben rakjuk rá a paprikát úgy, hogy minden réteget enyhén megsózunk. 15-20 percig főzzük, de csak akkor keverjük meg, amikor már engedett egy kevés levet. Fontos, hogy a paprika még ne puhuljon meg, roppanós (ress) maradjon. Közben, amikor az étel tetejére feljött a zsír, a pirospaprikát beleszórjuk és hagyjuk, hogy azt a zsír beigya. A paradicsomot hozzáadva kb. 15 percig főzzük.
4. A karikákra szelt cukkinit hozzákeverjük. Közepesen erős tűz fölött 10-15 percig főzzük, ha kell utánasózzuk. Akkor jó, ha a cukkini ress marad benne, a paprika puha, de harapni lehet és csak a paradicsom főtt szét.

25 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 539 kcal