Hozzávalók:
1,5 dl (12 dkg) quinoa, 3 dl víz, só, 40 dkg megtisztított kimagozott sütőtök (édesburgonya vagy sárgarépa is lehet), 2 evőkanál sütéshez való olívaolaj, frissen őrölt fekete bors, 10-15 dkg durvára vágott bébikel vagy zsenge kelkáposzta, 1 alma, 2-3 evőkanálnyi durvára vágott tisztított tökmag a narancsos öntethez: 3 evőkanál extrazűz olívaolaj, 3 evőkanál frissen facsart narancslé, 1 evőkanál fehérborecet vagy balzsamecet, 1-1 mokkáskanálnyi morzsolt kakukkfű, só és őrölt fekete bors
1. A quinoát 10-15 percre langyos vízbe áztatjuk – ez azért kell, mert az apró szemeket egy vékony szaponin réteg védi, amit le kell mosni róla, különben keserű lehet az ételünk! Leszűrjük, leöblítjük. A vizet fölforraljuk, a quinoát beleöntjük, kissé megsózzuk, lefödve, kis lángon 12-15 perc alatt puhára főzzük. A tűzről levéve 5 percig duzzadni hagyjuk, majd villával felkeverjük, hűlni hagyjuk. 2. A sütőtököt 1,5-2 centis kockákra vágjuk, egy kiebb tepsibe szórjuk, az olívaolajjal meglocsoljuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, összeforgatjuk. Közepesen forró sütőben sütjük 25-30 percig, félidőben átforgatjuk. Hűlni hagyjuk.
3. A puha quinoát és a sült tököt egy tálba szórjuk. A durvára vágott bébikelt, a meghámozott kicsumázott és 1,5 centis kockákra vágott almát meg a tökmagot hozzáadjuk. 4. A narancsos öntethez valókat egy jól zárható kisebb üvegbe töltjük, alaposan összerázzuk. Az előkészített hozzávalókra öntjük, összekeverjük és már tálalhatjuk is.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 340 kcal