“Jénais” kenyér

Hozzávalók:
5 dl víz, 1+1 kiskanál kristálycukor, 4 dkg élesztő, 60 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 2 kiskanál só, 5 dkg zsír (lehet vaj vagy olaj is)
a formáláshoz:
1-2 evőkanál finomliszt
a jénai kikenéséhez:
2 dkg zsír, 1 púpozott evőkanál finomliszt

1. A vizet meglangyosítjuk, 1 kiskanál cukrot beleszórunk, kevergetve föloldjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, 1 evőkanál lisztet hozzákeverünk, meleg helyen kb. 20 perc alatt fölfuttatjuk. A kétféle lisztet, a sóval és 1 kiskanál cukorral összeforgatjuk. Az élesztős vizet hozzáöntjük és elkezdjük dagasztani. 8-10 perc alatt közepesen kemény tésztává dagasztjuk. A vége felé beledolgozzuk az olvasztott, de nem túl meleg zsírt is.
Akkor jó, ha elválik az edény falától. Cipóvá formáljuk, tetejét egy kevés vízzel lekenjük, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
2. Enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, ezzel a művelettel kinyomjuk a tésztából a szén-dioxidot, és friss oxigént juttatunk bele, ami az élesztő további működéséhez szükséges. Meleg helyen (kb. 35 ºC-os), lehetőleg párás helyen, további 40 percig kelesztjük.
3. Egy kb.30×20 centis jénait kizsírozunk, belisztezünk. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Akkorára formáljuk, hogy a jénait éppen kitöltse, amibe belekerül. Vizes ecsettel lekenjük, a tetejét két-három helyen bevágjuk, így majd magasabbra nő. 20-25 percig kelesztjük. A sütőt, miután egy kis tálkába vizet tettünk az aljába, forróra (220 ºC) előmelegítjük. A kenyeret a középső rácsra téve 20 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét 165-170 ºC-ra mérsékeljük, és a kenyeret további 35-40 percen át így sütjük.
4. A sütőből kivéve még forrón, vizes ecsettel lekenjük, hogy a kenyérnek szép fénye legyen. Rácson vagy két fakanálra téve hagyjuk kihűlni, hogy a felesleges gőzök eltávozhassanak belőle, és ne „ázzon el” a kenyér.

Jó tanács
– Akinek van kenyérsütőgépe, a tésztát abban könnyebben bedagaszthatja.
– Tiszta konyharuhába bugyolálva szobahőmérsékleten 2 napig friss marad.
– A frissen sült, de már kihűlt kenyér lefagyasztható.

kb. 1,1 kg kenyérhez
Elkészítési idő: bő 3 óra
10 deka: 267 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.