Kalocsai rétes (édes)

Kalocsai rétes (édes)
Hozzávalók:
12 dkg darált dió, 12 dkg darált mák, 1,5 dl tej, 12 dkg tehéntúró, 12 dkg kristálycukor, 1 nagyobb citrom reszelt héja, 5-6 dkg mazsola, 2-3 evőkanál rum, 9 kész palacsinta, 1 csomag réteslap (4 lapos)
a sütéshez:
egy kevés olaj és zsemlemorzsa

1. A diót meg a mákot külön-külön 0,75-0,75 deci tejjel leforrázzuk, s csakúgy mint a túrót, a cukorral, a citromhéjjal meg a langyos vízbe áztatott és lecsöpögtetett mazsolával ízesítjük. A diótölteléket még rummal is gazdagítjuk.
2. A palacsintákat egymásra fektetjük, sbalról is, jobbról is jó ujjnyi csíkot levágunk belőlük, így később jobban egymáshoz illeszthetők. A háromféle töltelékkel 3-3 palacsintát megkenünk és föltekerünk.
3. A réteslapokat – mind a négyet – megnedvesített konyharuhán egymásra terítjük úgy, hogy közben a lapokat egy kevés olajjal meglocsoljuk, és morzsával is meghintjük (erre azért van szükség, hogy sütés közben ne tapadjanak össze). Felénk eső oldalára egy csíkban lerakjuk a diós palacsintákat – itt jön jól, hogy levágtuk a széleit, mert egyforma vastag henger lesz belőle. Mögéjük – ugyancsak egy sorban – a mákosakat, míg a túrósakat a tetejükre fektetjük, egészen pontosan oda, ahol találkoznak.
4. Ezután a rétest föltekerjük, megolajozott tepsire tesszük, egy kevés olajjal megkenjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb.20 percig sütjük. Fölszeletelve, melegen, vaníliamártással körbeöntve tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 845 kcal

Italajánlat: édes fehérbor (Tokaji hárslevelű)