Cukkiniköpönyeges lazac

Cukkiniköpönyeges lazac

Hozzávalók:
4 szelet lazac (egyenként kb. 15 dkg), 2-2 evőkanál méz és mustár, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 közepes cukkini (kb. 30 dkg), 2 evőkanál olaj, 6 dkg vaj, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl víz, 1 dl száraz fehérbor, 1 mokkáskanál só, csipetnyi kristálycukor, 1 mokkáskanál mustár, 2 evőkanál kapribogyó

1. A lazacszeleteket a méz és a mustár keverékével bedörzsöljük, megsózzuk, megborsozzuk.
2. A cukkinit megmossuk, leszárogatjuk, majd hosszában 2 milliméter vastagon fölszeleteljük. Ezt csak szeletelőgéppel (akár kenyérszeletelővel) lehet megcsinálni, mert ha a szeletek a megadottnál vastagabbak vagy nem egyenletesek, nem lehet őket meghajlítani; eltörnek. Ezután a halszeleteket a cukkiniszalagokkal körbetekerjük úgy, ahogy a képen is látható.
3. Az olajat 3 deka vajjal kissé megforrósítjuk, a haltekercseket oldalanként 2-2 percig sütjük benne. Néhány evőkanál vizet öntünk alá, lefedjük, kis lángon 3-4 percig pároljuk. Közben a maradék vajat fölolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk rajta, de pirítani nem szabad. A vizet és a bort ráöntjük, habverővel kevergetve 2 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Megsózzuk, a cukorral meg a mustárral ízesítjük, végül a kapribogyót is beleszórjuk. A mártást egy kevés kapribogyó lével (a konzerv leve) is ízesíthetjük.
4. Tálaláskor a halat tálra emeljük, szaftját a mártáshoz öntjük, végül a halra merjük. Köret nélkül fogyaszthatjuk, de párolt zöldségeket is adhatunk mellé.

4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 498 kcal