Hideg epres rétes



Hozzávalók:
8-12 réteslap, 5-6 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
a töltelékhez:
1,2 kg eper, 3 dkg zselatinpor, 8 evőkanál (15-16 dkg) kristálycukor, 3-4 csomag vaníliás cukor, 6 dl habtejszín

1. Az egyik csomag réteslapot egy akkora kiolajozott tűzálló tálba vagy peremes tepsibe rakosgatjuk egymásra, amekkorában éppen elfér. Közüket, vagyis minden lap közé pár csepp olajat locsolunk, és egy kevés morzsával is meghintjük.
2. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180-190 ºC) úgy 10 perc alatt ropogósra, aranybarnára sütjük. Ezután deszkára borítjuk, és a másik csomag réteslapot ugyanígy sütjük meg, de ezt már a tálban hagyjuk.
3. A töltelékhez az epret kicsumázzuk, a felét turmixoljuk, a másik felét cikkekre vagy kockákra vágjuk. Az eperpürét a zselatinnal és a kétféle cukorral kevergetve addig melegítjük, amíg a zselatin és a cukor fölolvad benne, majd kissé hűlni hagyjuk, de mielőtt megdermedne, belekeverjük a tejszínhabba. A földarabolt epret hozzáadjuk, majd egyenletesen a tésztára simítjuk.
4. A deszkára borított sült réteslappal befedjük, kicsit az epres tejszínbe nyomkodjuk, végül hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Ez minimum 5-6 óra, de még jobb, ha egész éjszaka ott marad. Kockákra vágva tálaljuk. Tetejét vaníliás porcukorral meghinthetjük.

Jó tanács
– Április végétől június végéig van az eper szezonja, ilyenkor süthető, a fagyasztott eper ugyanis nem igazán jó hozzá.

10 nagy szelet
Elkészítési idő: 35 perc + dermesztés
Egy szelet: 400 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.
Az epres rétes mint tányérdesszert elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.