A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Idén 29 torta közül választotta ki a zsűri a döntős tortákat, melyek a következők:
Balatoni Habos Mogyoró – Horváth Cukrászda, Budapest
Mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos áthúzóval bevonva.
Szent Erzsébet torta – Hisztéria Cukrászda, Budapest
Áfonyás sajttorta, roppanós diós piskótán. Diós dacquise piskóta, áfonyás tejcsokoládé mousse, áfonyazselé betét, mascarponés sajt mousse áfonyás tükörzselével bevonva.
Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő – Nándori Cukrászda, Budapest
Diós csokoládés piskóta ribizliöntettel, joghurtos ribizli betét, rugalmas étcsokoládé, gesztenyés tejszínkrém, fényes csokoládé öntettel bevonva.
Fertődi Fekete – FRER Cukrászda, Budapest
Rizslisztes céklás-diós felvert, feketeribizlis betét, levendulás csokoládé mousse, feketeribizli krém, fekete tükörzselével bevonva.
Ingyom-Bingyom – Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
Málnás ropogóson citromos, aszaltgyümölcsös felvert, beriolette pillecukor, bodzás, beriolette-s felvert ganache, melyet fehércsokoládés zöld tükörzselé borít.
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki a zsűri öt tortát, a második körben újrakóstolják a döntős tortákat és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.
Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választják meg a győztest.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei:
Homok arany – Horváth Cukrászda
Kócos Kajszi – Édességlabor
Málnás zöldségtorta – Frer Cukrászda
Pöttyös Panni – Zazzi Cukrászda
Túrós kolibri – Édes-Gyömbér Cukrászda
Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először.
forrás: cukraszet.net