Ananászos csiga – készítette Czermann János mestercukrász

Ananászos csiga

Hozzávalók:
a tésztához: 5 dkg vaj, 35 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 tojás, 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só
a nyújtáshoz: finomliszt
a krémhez: 3 dl tej, 4 dkg vaníliaízű – még jobb, ha ananászízű – főzni való pudingpor, 4 evőkanál kristálycukor, 10 dkg konzervananász
a tetejére: 12 karika konzervananász, 1 dl ananászlé, 2 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál sárgabaracklekvár

1. A vajat 1 evőkanál liszttel összegyúrjuk, téglalap alakúra formáljuk és hűtőszekrényben megdermesztjük. Az élesztőt a meglangyosított tejben kb. 10 perc alatt megfuttatjuk, majd a maradék liszttel, a tojással, a porcukorral meg csipetnyi sóval tésztává dagasztjuk (kissé ragacsos marad).
2. Liszttel alul-felül megszórjuk, majd langyos helyen, letakarva kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
3. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon lóhere alakúra nyújtjuk, a vajas részt a közepére rakjuk, és a tészta négy szélét ráhajtjuk. Ezután 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, gondolatban 3 részre osztjuk, majd az egyik – egyharmadnyi – oldalát középre hajtjuk. A tészta másik ol-dalát ráborítjuk és letakarva, hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük. Ez az úgynevezett szimpla hajtogatás.
4. A tésztát 90 fokkal elfordítva deszkára fektetjük, kinyújtjuk, majd duplán hajtogatjuk. Azaz gondolatban 4 részre osztjuk, mindkét oldalát középre hajtjuk, a tészták találkozásánál még egyszer behajtjuk és a hűtőben ugyanúgy pihentetjük, mint az előbb.
5. A krémhez a tejet, a pudingport meg a cukrot simára keverjük, az apróra vágott ananásszal ízesítjük, majd szüntelenül kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A tűzről levéve a krémet azonnal egy másik edénybe töltjük. Ezzel elkerüljük, hogy a forró lábasban letapadjon, ráadásul így hamarabb kihűl.
6. A tésztát belisztezett deszkán 3-4 milliméter vastag, 30 centi hosszú téglalappá nyújtjuk. Az időközben kihűlt krémmel megkenjük, azután – akár a piskótatekercset szokás – föltekerjük. 2,5-3 centi vastagon felszeleteljük. Így kb. 12 csigát kapunk.
7. Mindegyik közepébe 1-1 karika lecsöpögtetett ananászkarikát nyomkodunk, majd a süteményeket sütőlemezre (alacsony peremű tepsibe) rakosgatjuk. 30 percnyi kelesztés után előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (190-200 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) 22-25 percig sütjük.
8. Ezalatt az ananászlevet a cukorral és a sárgabaracklekvárral fölforraljuk, majd azon forrón a frissen kisült csigákat megkenjük vele.

Jó tanács
– A tésztából érdemes nagyobb mennyiséget gyúrni, mert a hajtogatások után lefagyasztható.

12 darab
Elkészítési idő: 1 óra + többszöri pihentetés
Egy csiga: 278 kcal • fehérje: 5,8 gramm • zsír: 6,4 gramm • szénhidrát: 49,3 gramm • rost: 1,6 gramm • koleszterin: 56 milligramm