Aszalt meggyes, csokoládés kalács

Aszalt meggyes, csokoládés kalács

Hozzávalók

a tésztához:

3 dl tej, 3 evőkanál kristálycukor, 3 dkg élesztő, 30-30 dkg finomliszt és rétesliszt, 1 mokkáskanál só, 1 tojás, 8 dkg vaj vagy sütőmargarin

a töltelékhez:

20 dkg aszalt meggy, 15 dkg tej- vagy étcsokoládé

a formáláshoz:

finomliszt

a forma kikenéséhez:

vaj vagy sütőmargarin

a lekenéshez:

1 tojás

a tálaláshoz:

porcukor

1. A tejet meglangyosítjuk, és a cukrot elkeverjük benne. Az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.

2. A kétféle lisztet egy nagy tálban a sóval összeforgatjuk. A tojást ráütjük, az olvasztott de nem meleg vajat vagy margarint rácsurgatjuk, a felfuttatott élesztőt ráöntjük, majd dagasztani kezdjük. 6-8 perc alatt közepesen kemény kelt tészta lesz belőle, ami elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

3. Ezután a tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 4 részre osztjuk. Az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk, a fele meggyet rászórjuk. Ugyanekkorára kinyújtunk egy másik tésztalapot, az előzőre illesztjük, egy kicsit rá is nyomkodjuk, majd a durvára vágott vagy reszelt csokoládé felével megszórjuk. A tésztát ezután fölcsavarjuk, és kikent tepsire vagy püspökkenyér formába (őzgerincforma is lehet) tesszük.  Ugyanígy még egy kalácsot készítünk. A tetejüket felvert tojással lekenjük.

4. Kétféle módon süthetjük. Az egyik, amikor hideg sütőbe tesszük, amit ekkor közepes hőfokra bekapcsolunk (180 ºC; légkeveréses sütőt 165 ºC). Nagyjából 10 perc míg a sütő bemelegszik – ezalatt még kel egy kicsit a tészta–, majd a kalácsokat kb. 35 percig, tűpróbáig sütjük. A másik eljárás a megszokott: a lekent kalácsokat 15-20 percig kelesztjük, ezután toljuk be a közepesen forróra előmelegített sütőbe, és sütjük 35 percig.

5. Amikor kihűlt, vágódeszkára borítjuk, a tetejüket por- cukorral megszórjuk, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

Jó tanács

– A tészta lekenéséhez elég egy fél tojás, így az a takarékos, ha ezt már az elején felverjük, és a felét beledagasztjuk a tésztába. Másik felét letakarva félretesszük a lekenéshez.

30 szelet

Elkészítési idő: 2 óra

Egy szelet: 138 kcal • fehérje: 3,6 gramm • zsír: 3,7 gramm • szénhidrát: 22,1 gramm • rost: 1,4 gramm • koleszterin: 14 milligramm