Aszalt szilvás kalácsfelfújt

Aszalt szilvás kalácsfelfújt

Hozzávalók:

50 dkg kissé szikkadt kalács, 6 tojás, 6 dl tej, 6 evőkanál kristálycukor (méz is lehet), 1 csomag (4 dkg) főzni való vanília ízű pudingpor, 20 dkg kimagozott puha aszalt szilva

a forma kikenéséhez:

vaj vagy sütőmargarin

a tetejére:

porcukor

1. A kalácsot ujjnyi vastagon fölszeleteljük,  14-15 darab lesz belőle. Tepsiben szétterítjük, forró sütőben kissé megpirítjuk.

2. A tojásokat fölverjük, a tejet, a cukrot és a pudingport hozzáadjuk, jól kikeverjük.

3. Egy 2 literes kuglófformát kivajazunk, egy réteg kalácsot belefektetünk. Aszalt szilvát szórunk rá, majd meglocsoljuk a tejes-pudingporos keverékkel. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalókból tart. Minden sort jól lenyomkodunk, hogy a tojásos massza a tetejét is érje, különben kiszáradhat.

4. Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (150-160 ºC) 50-55 percig sütjük. Ha túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. 10 percnyi pihentetés után vágódeszkára borítjuk, majd szeletelve, porcukorral behintve tálaljuk. Langyosan, hidegen egyaránt finom.

8 főre

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

Egy adag: 407 kcal • fehérje: 13,3 gramm • zsír: 7,7 gramm • szénhidrát: 71,0 gramm • rost: 4,0 gramm • koleszterin: 247 milligramm