Árvácskatekercs

Árvácskatekercs

Hozzávalók

a belső tésztához:

6 tojás, 15 dkg kristálycukor, 2-2 csomag főzni való puncsízű és vaníliaízű pudingpor (40-40 grammosak)

a formák kikenéséhez:

vaj vagy sütőmargarin, finomliszt

a külső (mézes) tésztához:

6 tojás, 15 dkg méz, 15 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor (12 gramm), 1 evőkanál keserű kakaópor

a tepsi kikenéséhez:

vaj vagy sütőmargarin

a kétféle krémhez:

8 dl tej, 10 evőkanál kristálycukor, 2 tojás, 2-2 csomag főzni való vaníliaízű és csokoládéízű pudingpor (40 illetve 49 grammosak), 25 dkg vaj vagy sütőmargarin

a csokoládémázhoz:

7 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20 dkg étcsokoládé

a tetejére:

5-6 dkg kókuszreszelék

1. Nevét arról a szerény virágról kapta, amelyikre felszeletelve hasonlít.  Nagyon laktató, munkaigényes sütemény, főként lakodalmakra szokás sütni.

2. A belső tésztához a tojások fehérjét lábasba ütjük. A cukrot hozzáadjuk, vízgőzre állítjuk, és kevergetve (legkényelmesebbelektromos habverővel)   kemény habbá verjük. A tűzről levéve a tojások sárgáját óvatosan – hogy ne törjük – belekeverjük. Ezután elfelezzük, az egyikbe a puncsízű, a másikba a vaníliaízű pudingport (ezeket használjuk liszt helyett) forgatjuk bele óvatosan.

3. Két őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, a masszával egyenletesen megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb.25 percig sütjük. Amíg készül, összeállítjuk a mézes lapot.

4. Ehhez a tojások sárgáját a mézzel sűrűn folyósra verjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. A lisztet, a sütőport meg a kakaót hozzáadjuk, jól kikeverjük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt nagytepsibe simítjuk egyenletesen, és amikor az őzgerinceket kivesszük a sütőből, a helyükre toljuk. Változatlan lánggal 12-14 percig sütjük.

5.  Amíg a tészták kihűlnek, megfőzzük a kétféle krémet. 3 deci tejet felforralunk. 1 deci tejben 5 evőkanál cukrot, 1 tojást meg  2 csomag vaníliaízű pudingport simára keverünk. A fővő tejhez öntjük, kevergetve pár perc alatt olyan sűrűre főzzük, hogy szinte megálljon benne a habverő. Ha kész, egy tiszta tálba átszedjük és hűlni hagyjuk. Végül jól kikeverjük, majd evőkanalanként hozzáadunk 12,5 deka puha (szobahőmérsékletű) margarint, jól felhabosítjuk.

6. A maradék hozzávalókból a csokoládákrémet ugyanígy megfőzzük, a többi margarinnal kikeverjük.

7. A sütemény összeállítása következik. Az őzgerincformában sütött tésztákat hosszában kettévágjuk. Sima felüket a csokoládékrémmel megkenjük, és egy rózsaszínű meg egy sárga tésztát egymáshoz illesztünk. Így újra két őzgerincünk lesz, amiket – továbbra is csak a sima felüket – csokikrémmel megkenünk és úgy teszünk egymásra, hogy a sárgára a rózsaszínű tészta kerüljön, és fordítva.

8. A mézes lapot alufólialapra fektetjük, a vaníliakrémmel megkenjük, a csokoládékrémes tésztahengert rárakjuk, és a mézes lapot ráhajtjuk úgy, hogy pontosan összeérjen felette. A fóliába csomagoljuk, és spárgával körbekötözzük úgy, ahogyan a sonkát is szokás, nehogy szétnyiljon. Hűtőszekrényben 1 éjjelen át dermesztjük.

9. Másnap kicsomagoljuk, a vízgőzön , a vajjal együtt fölolvasztott csokoládéval bevonjuk, majd kókuszreszelékkel megszórjuk, és újra behűtjük, amíg megdermed.

14 nagy szelet

Elkészítési idő: 4 óra 30 perc + dermesztés

Egy szelet: 583 kcal