Hozzávalók:
1 csomag (50 dkg) fagyasztott vajas leveles tészta, 3, lehetőleg magvaváló őszibarack (felezett befőtt is lehet), 5 dkg darált dióbél, 5 dkg kristálycukor (valódi barna cukor vagy méz is lehet), 5 dkg sárgabaracklekvár
a tészta lekenéséhez: 1 tojás
a tészta nyújtásához: egy kevés finomliszt
1. A tésztát hűtőszekrényben, esetleg szobahőmérsékleten felengedjük. Közben a barackokat meghámozzuk, majd félbevágva kimagozzuk. Ha befőttből készítjük, a gyümölcsöt jól lecsöpögtetjük.
2. A diót, a cukrot és a lekvárt összekeverjük, a barackok üregébe púpozzuk.
3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapra fektetjük, kissé a tetejét is behintjük liszttel, majd 24×36 centis téglalappá nyújtjuk. Késsel vagy derelyevágóval 12×12 centis négyzetekre vágjuk.
4. Mindegyik közepére, a töltelékkel lefelé egy-egy barackot borítunk. A tészta csücskeit a közepe felé, egészen a barackig bevágjuk, felvert tojással lekenjük, majd minden másodikat a gyümölcsre hajtjuk, így lesz csillag alakú.
5. Egymás mellé tepsire rakjuk – bármit is süssünk vajas tésztából, a tepsit nem kell kivajazni, mert a tészta elég zsíros –, tojással a tetejüket is lekenjük, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) nem egészen 20 perc alatt megsütjük.
6. Tálaláskor a süteményt forró baracklekvárral is körbekenhetjük és porcukorral is megszórhatjuk.
Jó tanács
– Őszibarack helyett szép sárgabarackból vagy nektarinból is készíthetjük.
– Barackbefőttből egész évben, friss gyümölcsből június közepétől augusztus végéig készíthetjük, fontos azonban tudnunk, hogy igazán magvaváló barack csak július
közepétől kapható.
6 darab
Elkészítési idő: 40 perc + amíg a tészta felenged
Egy darab: 503 kcal • fehérje: 7,1 gramm • zsír: 32,9 gramm • szénhidrát: 44,4 gramm • rost: 1,6 gramm • koleszterin: 122 milligramm