Boldogi nagyrózsa (fánk)


Boldogi nagyrózsa - Baczkó Istvánné - Marika receptje
Hozzávalók:
5 L-es tojás, 3 evőkanál (8 dkg) porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, kb. 40 dkg finomliszt, 5-5,5 dl tej
a sütéshez:
bő olaj (eredetileg zsír)
a tálaláshoz:
porcukor

1. A tojásokat lábasba vagy más hőálló tálba ütjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a sót és a szódabikarbónát, majd simára keverjük. Rászórjuk a lisztet, ráöntjük a tej nagy részét, és simára keverjük. Ezután hígítjuk a többi tejjel. Akkor jó, ha híg, palacsintatészta szerű massza lesz belőle. Annyi ideig pihentetjük, amíg az olaj és a forma kellően fel nem forrósodik.
2. A speciális nyeles rózsaformát egy akkora lábasba tesszük, hogy körülötte körben kétujjnyi hely maradjon. Annyi olajat öntünk a lábasba, amennyi a formát bőven ellepi, és így együtt a tűzre tesszük, mert a formának is meg kell forrósodnia. Sőt, nagyon jól át kell forrósodnia, mert csak így tapad majd hozzá a tészta. Ez 10-15 perc attól kezdve, hogy az olaj elérte a 170-175 ºC-os hőmérsékletet. Fontos, az olajat állítsuk olyan kis lángra, hogy ezt a hőt tartsa, ne melegedjen túl.
3. A megforrósított formát lecsöpögtetjük, a tésztába merítjük, – akkor jó, ha halljuk, ahogy sercegve rásült a tészta -, de fontos, hogy a forma tetején körben maradjon szabadon 2-3 milliméter, ide ne kerüljön tészta, mert csak így jön le a fánk a formáról. Kiemeljük, hagyjuk egy kicsit lecsurogni, majd az ugyancsak forró olajba tesszük úgy, hogy az olaj ellepje. Eleinte a formát döntsük kicsit balra, majd jobbra, mert így olaj kerül a tészta és a forma közé, és így jön le könnyedén róla megsült tészta. 0,5-1 perc alatt szép aranybarnára sül. Ekkor az olajból kiemeljük, szinte megfordítjuk (fejtetőre állítjuk), hogy a fölülről belefolyt olaj kicsuroghasson belőle. Egy villával a sült tésztát a forma mellett körben meglazítjuk, és ügyesen konyhai papírtörlőre csúsztatjuk, lecsöpögtetjük. A formát újra a forró olajba merítjük néhány pillanatra, hogy ismét kellően átforrósodjon, azután következhet megint a tészta és a sütés. Így dolgozunk addig, míg a tészta el nem fogy. Ahogy fogy a tészta, úgy öntsük át mindig kisebb edénybe, hogy a formát bele tudjuk meríteni.
4. Porcukorral meghintve tálaljuk, de kínálhatunk hozzá különbféle lekvárokat is.

Jó tanács
– Az első fánk után lehet látni, hogy kell e még keverni valamit a tésztájába.
– Ha sűrű a massza, puhább, fánkízű lesz a kisült tészta, ami visszapuhulhat. Ha hígabb, akkor szép ropogósra sül.
– Száraz, meleg helyen 1-1,5 hónapig eltartható.

kb. 25 darab
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy darab: 158 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.