Császármorzsa – készült az OnLive© főzőiskolában

Császármorzsa

Hozzávalók:
4 tojás, 8 dkg (kb. 4 csapott evőkanál) kristálycukor, 5 dl tej, 16 dkg finomliszt (Graham-liszt is lehet), 16 dkg búzadara, 1 mokkáskanál só, 1 citrom és 1 narancs héja, 5 dkg mazsola, 0,2 dl rum, 8 dkg vaj vagy sütőmargarin vagy 0,8 dl olaj (utóbbi bírja legjobban a sütést)
a tálaláshoz:
30 dkg sárgabarackíz, 0,3 dl barackpálinka

1. A tojássárgáját a cukorral 4-5 perc alatt habosra keverjük. A tejet, a lisztet és a búzadarát hozzáadjuk. Megsózzuk, simára keverjük, a reszelt citrom- és narancshéjat, végül pedig a keményre felvert tojáshabot beleforgatjuk.
2. Hűtőbe téve kb. 50 percen át pihentetjük, hogy a dara kissé megdagadjon. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. Ha kellően megdagadt, a vizet leöntjük róla, s a rumot rálocsoljuk. Ez utóbbit, ha gyerekek is esznek a morzsából, hagyjuk el!
3. A vajat minél szélesebb – a morzsa úgy pirul majd jól – serpenyőben vagy lábasban fölolvasztjuk, majd a masszát beleöntjük. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve 20-25 percig sütjük. A massza eleinte csúnya, ragacsos, de ettől nem kell megijedni, mert a végére szép aranysárga, morzsalékos lesz. Tálalás előtt a mazsolát belekeverjük – esetleg más friss vagy párolt gyümölcsöt is – és pálinkával hígított barackízt kínálunk hozzá. Ha gyerekek is esznek a morzsából, pálinka helyett vizet vagy szörpöt használjunk hozzá.

Jó tanács
– A császármorzsa könnyen leég, ezért ha van, teflonedényben süssük.

6 főre
Elkészítési idő: 50 perc + pihentetés
Egy adag: 662 kcal • fehérje: 13,0 gramm • zsír: 26,0 gramm • szénhidrát: 94,0 gramm • rost: 2,5 gramm • koleszterin: 229 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.