Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 dl (20 dkg) kristálycukor (valódi barna cukor is lehet), 1 tojás, 5 dl (35 dkg) finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 2 evőkanál keserű kakaópor, 2 mokkáskanál sütőpor, fél csomag vaníliás cukor
a tetejére: 1 tojás, 3 evőkanál kristálycukor
1. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint és a cukrot egy tálban fakanállal kikeverjük. A tojást hozzáadjuk, és simára dolgozzuk. A lisztet a kakaóval, a sütőporral meg a vaníliás cukorral összekeverjük, majd a cukros vajjal összegyúrjuk.
2. A tésztát hat egyenlő – kb. 13 dekás – részre osztjuk, és egyenként jó ujjnyi vastagságú rudat sodrunk belőle, amiket egymás mellé, sütőpapírral bélelt nagytepsibe fektetünk.
3. Tetejüket ujjunkkal kissé ellapítjuk úgy, hogy kétujjnyi széles tésztacsíkokat kapjunk. Felvert tojással mindegyiket lekenjük, a cukorral megszórjuk.
4. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) kb. 15 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy átsüljön, de nehogy kiszáradjon. 2-3 percnyi pihentetés után a tepsiben, még melegen rézsútosan fölvágjuk. Egy rúdból 10 kekszet kapunk. Ha kihűlt, jól záródó fémdobozba (pl. teásdoboz) rakjuk, így tárolhatjuk akár 2 hétig is.
kb. 60 darab
Elkészítési idő: 45 perc
Egy darab: 77 kcal