Zöldfűszeres, mustáros, tejszínes csirkeraguleves sajtgombóccal


Hozzávalók:
4-4 közepes nagyságú csirkecomb és -szárny, 2-3 közepes vöröshagyma, 5 evőkanál olaj vagy 8 dkg zsír, 1 púpozott evőkanál jóféle pirospaprika, 1-1 paprika és paradicsom, só, 3 gerezd fokhagyma, fél kiskanál őrölt köménymag, 4 közepes burgonya, 2 nagyobb sárgarépa, 2 kisebb petrezselyemgyökér, 1-1 kisebb karalábé és zellergumó, 20 dkg csiperkegomba, 1 kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál csípős mustár, 1-1 kis csokor petrezselyem, kapor és metélőhagyma, bő maréknyi friss (idényen kívül fagyasztott) zöldborsó, 2-2 dl tejföl és főzőtejszín
a sajtgombóchoz:
30 dkg jól olvadó reszelt sajt, 5 evőkanál (10-12 dkg) finomliszt, 1 tojás, 1-2 evőkanál hideg víz

1. A combok bőrét lefejtjük, majd mind a combokat, mind a szárnyakat megmossuk és a forgóknál kettévágjuk. A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk, majd egy bográcsban, közepesen erős tűz fölött, az olajban üvegesre pirítjuk.
2. A csirkehúst hozzáadjuk, keverve-rázogatva fehéredésig sütjük. A pirospaprikával meghintjük, jól elkeverjük, majd 4 deci vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen. Az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük, megsózzuk – fél evőkanálnyival kezdjünk –, a zúzott fokhagymával és a köménymaggal fűszerezzük. Lefödve, kis láng fölött kb. 35 perc alatt félpuhára pároljuk, közben ha kell, elfövő levét pótoljuk.
3. Ez bőven elegendő idő arra, hogy az összes zöldséget megtisztítsuk. A burgonyát 2,5 centis kockákra, a répát, gyökeret, karalábét és zellert 1,5 centis kockákra, a gombát vékony cikkekre vágjuk. Mindet a húshoz adjuk, kb. 3 liter vízzel fölöntjük, utánasózzuk (1 csapott evőkanálnyi biztosan kell bele), az Erős Pistával „tüzesítjük”. A kétféle mustárral ízesítjük, a fölaprított zöldfűszereket beleszórjuk. Amint forr, mérsékeljük alatta a tüzet (feljebb emeljük a bográcsot), 12 percig főzzük.
4. A sajtgombóchoz a reszelt sajtot a liszttel, a tojással és 1-2 evőkanál vízzel összedolgozzuk, majd 2,5 centis golyókat formálunk belőle. A készülő levesbe rakjuk a borsóval együtt, 10 percig főzzük.
5. A tejfölt a tejszínnel simára habarjuk, egy kevés forró levest rámerünk, elkeverjük, így öntjük a többihez. Már csak 1-2 percig forraljuk.

8 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 707 kcal • fehérje: 34,3 g • zsír: 41,6 g • szénhidrát: 47,2 g • rost: 9,9 g • koleszterin: 165 mg