Oldalaskorona


Hozzávalók:
kb. 1,5 kg (9-10 csont van benne) egyenlően kb. 12 centi magasságú és vastagságú csontos sertésoldalas, 1 evőkanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál majoránna, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 kiskanál pirospaprika, 1 dl olaj, 3-4 vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2-3 szelet kolozsvári szalonna
a tepsi kikenéséhez:
jó 1 evőkanál mangalicazsír

1. Az oldalast megmossuk, leszárogatjuk. A sót, borsot, majoránnát, köményt és pirospaprikát az olajban jól elkeverjük, alaposan a húsba dörzsöljük. Alufóliába csomagoljuk vagy tálcára tesszük és letakarjuk, így kerül a hűtőszekrénybe 2 napra, hogy a fűszerek íze a húst minél jobban átjárhassa.
2. Keresünk egy akkora magas peremű kerek tűzálló tálat vagy a sütőbe is betehető lábast, amibe ha beleállítjuk az oldalat, pontosan összeér. Belülről kizsírozzuk, az oldalassal “kibéleljük”, amit hústűvel rögzítjük, de zsineggel is átköthetjük, hogy a formáját megtartsa. 1 deci vizet öntünk alá.
3. A hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a vastagon fölszeletelt fokhagymával összekeverjük, a hús (korona) közepébe halmozzuk. A szalonnaszeleteket ráfektetjük. Az edény fedelével, ha ez nem megy, akkor egy lábassal vagy alufóliával lefedjük.
4. Közepesen forró kemencében vagy hagyományos sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC), a közepes alatti rácsra helyezve 1,5-2 órán át sütjük. Sok salátával tálaljuk.

Jó tanács
– Aki paleo életmódot folytat, olaj helyett olvasztott zsírba keverje el a fűszereket, amivel a húst bedörzsöli.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc + pácolás
Egy adag (saláta nélkül): 685 kcal