Sztroganov (Sztroganof) marhatokány párolt rizzsel – készült az OnLive© főzőiskola 9. adásában


Hozzávalók:
80 dkg marhacomb vagy lapocka, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1,5 kiskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, 30 dkg csiperkegomba, 5-6 darab 5-8 centiméteres Bonduelle csemegeuborka, 1 kiskanál mustár, pár csepp konyak és Worcester szósz (ezek el is maradhatnak), 2-2 dl tejföl és főzőtejszín, 1 kiskanál finomliszt
a körethez:
50 dkg jázminrizs, 1 kiskanál só, 3 evőkanál olaj

1. A húst rostjaira merőlegesen kb.1 centi vastagon fölszeleteljük, majd ugyanilyen vastag csíkokra vágjuk. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk. Egy közepes nagyságú lábasban az olajat kissé megforrósítjuk, az előzőeket rászórjuk, és keverve rázogatva addig pirítjuk, míg a hús körös-körül kifehéredik. Ez 5-6 perc. A fele sóval ízesítjük, megborsozzuk, 2 deci vizet öntünk alá és lefödve, kis lángon kb. 1 óra 20 perc alatt puhára pároljuk. Közben elfövő levét pótoljuk, de csak kb. annyi víznek szabad rajta lennie, mintha pörköltet főznénk.
2. A rizst megmossuk, leszárogatjuk. 1 liter vizet fölforralunk, megsózunk. Egy kisebb lábasban a rizst az olajon kevergetve megforrósítjuk, a forró vizet ráöntjük. Elkeverjük, lefedjük, közepes lángon főzzük. Pár perc elteltével, amikor a víz a rizs tetején már nem látszik, a tűzről lehúzzuk, lefödve duzzadni hagyjuk.
3. A gombát megtisztítjuk (csak a homokos részét vágjuk le, hámozgatni nem kell), vékony cikkekre szeljük. Az uborkát vékonyan fölcsíkozzuk. A gombát a szinte teljesen puha húshoz adjuk, 5-6 percig főzzük. A mustárral ízesítjük, de még izgalmasabb lesz az íze, ha pár csepp konyakkal és Worcester szósszal is megbolondítjuk.
4. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük, a gombás marhához öntjük. 2-3 percig forraljuk, ezalatt a leve mártásszerűen besűrűsödik, végül belekeverjük az uborkát is. A párolt rizzsel tálaljuk.

Jó tanács
– Az étel bográcsban, szabadtűzön is ugyanígy megfőzhető.
– Lisztérzékenyek kukoricalisztet vagy rizslisztet használjanak a sűrítéshez.

6 főre
Elkészítési idő. 2 óra
Egy adag (körettel): 848 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.