Hozzávalók:
70 dkg csirkemellfilé (lehet csirke- vagy pulyka felsőcombfilé vagy pulykamellfilé is)
arasznyi póréhagyma
3 kemény húsú paradicsom
3 evőkanál olaj
só, őrölt fekete bors
20 dkg vegyesen a következő, jól olvadó sajtokból (cheddar vagy mozzarella sajt, valamilyen kedvünkre való füstölt sajt, márványsajt vagy más nem túl érett kéksajt – de aki ezt nem szereti, fetát is használhat)
szűk maréknyi magozott olajbogyó (de ez el is maradhat)
6 burrito méretű (burrito sized – kb. 25 cm átmérőjű) búzalisztes tortilla
a paradicsomszószhoz:
40 dkg konzerv hámozott paradicsom (az a fajta, amelyiknek kb. a fele passzírozott paradicsom, a másik fele kis kocka paradicsom), 2 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1-1 mokkáskanálnyi szárított rozmaring, origano és bazsalikom, 1 csapott evőkanál kristálycukor, 1 csapott kiskanál étkezési keményítő
a tetejére:
10 dkg jól olvadó zsíros sajt
a tálaláshoz:
2 fej jégsaláta
1 nagyobb kígyóuborka
3 paradicsom
1-2 lila hagyma (ez el is maradhat)
só, őrölt fekete bors
fél citrom leve, 3-4 evőkanál olívaolaj (lehetőleg extraszűz)
1. Először a paradicsomszószt főzzük meg, hogy legyen ideje kissé hűlni. A konzervparadicsomot a sűrített paradicsommal együtt egy kisebb lábasban, kevergetve fölforraljuk. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a szárított zöldfűszereket belemorzsoljuk. A cukorral ízesítjük. 2-3 percig forraljuk, a keményítőt beleszórjuk, kevergetve még 1-2 percig forraljuk, a tűzről lehúzzuk.
2. Következő lépés a tortillába kerülő töltelék készítése. A csirkemellfilét félkisujjnyi falatokra vágjuk. A pórét vékonyan fölszeleteljük és gyűrűire szétszedegetjük. A paradicsomokat, miután szárukat kimetszettük, kb. 1 centis kockákra vágjuk, az, hogy a magjait előtte kikaparjuk e, opcionális. A salátába szánt meghámozott lila hagymát félbevágva vékonyan fölszeleteljük, majd enyhén ecetes vízbe áztatjuk 20-30 percre, ez segít, hogy könnyebben eméssze mega hagymát a szervezet. Az olajat egy nagy serpenyőben jól megforrósaítjuk, majd rárakjuk a húst. Rázogatva, keverve 3-4 perc alatt szépen megpirítjuk. A pórét félidőben, a paradicsomot a végén adjuk hozzá. Éppen csak 1 percig pirongatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, egy kicsit hűlni hagyjuk. A sajtokat lereszeljük. A lecsöpögtetett olajbogyókat félbevágjuk.
3. A tortillák mindkét oldalát egy serpenyőben pár pillanat alatt kissé megmelegítjük, mert így könnyebben hajlítható. A sajtos csirkét elosztjuk rajta úgy, hogy a felénk eső oldalon, középen egy csíkban kicsit magasabban legyen. A tortillát balról is, jobbról is középre, a töltelékre hajtjuk, és a töltelék körül lenyomkodjuk. Azután a tésztát alulról hajtjuk a töltelékre, és szorosan fölhengerítjük.
4. Ha azt szeretnénk, hogy a tészta alja kicsit ropogós legyen, akkor olajjal vékonyan kikent tepsibe rakjuk. Ha nem akarjuk ropogósan, akkor egy kevés paradicsomos mártással kenjük ki a tepsit, erre kerülnek a töltött tésztatekercsek. Bármelyiket is választottuk, a tetejüket annyi paradicsomos szósszal kenjük le, hogy ne száradhasson ki sehol. Reszelt sajttal bőven meghintjük, majd 210 fokos sütőben, a felső rácsra téve kb. 8 percig sütjük. Akkor jó, ha a sajt a tetejére szépen ráolvad, és belül, a tortillában is megolvad a sajt.
5. Amíg sül, a köretként kínált salátához a zöldségeket megtisztítjuk. A jégsalátát kitorzsázva csíkokra vágjuk. Az uborkát, miután a végeit lecsaptuk, félkarikákra vágjuk. A paradicsomot cikkekre szeljük. Mindet egy tálba rakjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével és az olívaolajjal összeforgatjuk. 6 tányéron elosztjuk.
6. Az enchiladakat a saláta mellé fektetjük és a megmaradt paradicsomos öntettel körbelocsoljuk.
Jó tanács
– Ugyanezekkel a hozzávalókat quesadillat vagy burritot is készíthetünk. A quesadillához a tortillalapot egy nagy serpanyőben elkezdjük forrósítani. Az egyik felére, körben, kb. ujjnyi széles csíkban reszelt sajtot szórunk. Ezt a felet a sajt körül a paradicsomos mártással megkenjük, csirkeragut halmozunk rá, reszelt sajttal megszórjuk. A tortilla üresen hagyott felét a töltelékre hajtjuk, a szélét összenyomkodjuk, ebben a már olvadó sajt segít. Megfordítjuk, ezt az oldalát is sütjük 1 percig. A salátával tálaljuk, a maradék paradicsomos mártással körbelocsoljuk. A burritó úgy készül, hogy a tortillalapot egy nagy serpanyőben mindkét oldalán megforrósítjuk. A paradicsomos mártással megkenjük, csirkeragut halmozunk rá, reszelt sajttal megszórjuk. Erre csíkozott jégsalátát halmozunk, majd a tészta alsó felét kb. kétujjnyi szélességben a töltelékre hajtjuk. Ezután a tésztát jobbról is, balról is a töltelékre hajtjuk. A tészta alját szorosan alufóliába vagy szalvétába csomagoljuk és már adhatjuk is a vendég kezébe.
– Ha valóban mexikói stílusú paradicsommártást akarunk főzni, akkor apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát fonnyasszunk olívaolajon, ehhez adjuk a konzerv paradicsomot. Fölaprított jalapeno paprikával, egy kevés barna cukorral, pár csepp lime lével ízesítsük, egy kevés finomra vágott korianderzölddel fűszerezzük.
6 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 680 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.