Tiszturak kedvence (sertéskaraj sonkával, brokkolival csőben sütve) rizibizivel – készült az OnLive© főzőiskola 26. adásában


Hozzávalók:
6 szép szelet, egyenként kb. 15 dkg-os sertéskaraj, 4 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, 6 szelet finom gépsonka, 1 kg Bonduelle fagyasztott brokkolirózsa, fél mokkáskanálnyi reszelt szerecsendió
a gratein mártáshoz:
5 dkg vaj, 2,5 evőkanál (5-6 dkg) finomliszt, 7,5 dl tej, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 dl zsíros főzőtejszín,
2 tojássárgája
a tetejére:
8-10 dkg reszelt trappista sajt
a rizibizihez:
50 dkg jázminrizs, 3 evőkanál olaj, 1 kiskanál só, 30-35 dkg Bonduelle fagyasztott zsenge zöldborsó, 1 csokor petrezselyem

1. Egy fazékban tegyünk fel forrni 2 liter vizet.
2. A hússzeleteket kissé kiverjük, egy serpenyőben, a megforrósított olajon hirtelen elősütjük, ez oldalanként 1 perc. Közben megsózzuk, megborsozzuk. Tepsire rakjuk, zsírjával meglocsoljuk, mindegyikre 1-1 szelet sonkát fektetünk.
3. A rizst megmossuk, leszűrjük, leszárogatjuk. Egy kisebb lábasban a rizst az olajon kevergetve megforrósítjuk, 1 liternyi forró vizet ráöntünk. Megsózzuk, a borsót hozzáadjuk, elkeverjük, amint újra forr lefedjük, közepes lángon főzzük. 5-6 perc elteltével, amikor a víz a rizs tetején már nem látszik, a tűzről lehúzzuk, szorosan lefödve duzzadni hagyjuk. A sütőt kapcsoljuk be úgy, hogy kb. 200 ºC-ra felmelegedjen.
4. Közben a brokkolit a fazékban lévő többi forrásban lévő vízben 3-4 perc alatt roppanósra főzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk. Ezután egy kevés borssal és szerecsendióval összeforgatjuk, ha kell meg is sózzuk. Mindegyik hússzeletre, pontosabban a sonkára brokkolit púpozunk.
5. A gratein mártáshoz a vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a lisztet hozzáadjuk, és kevergetve megforrósítjuk, de ügyeljünk rá, nehogy megpiruljon. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük. Továbbra is állandóan kevergetve ráöntjük a tejet, és épp csak 1-2 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. A tűzről lehúzva legírozzuk, azaz a tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk.
6. Egyenletesen a brokkolira kanalazzuk, – ha hígnak találnánk, várjunk pár percet, mert ahogy hűl, sűrűsödik a mártás. Megszórjuk a reszelt sajttal és forró sütőben (kb. 200 ºC), a felső rácsra téve 6-8 perc alatt megsütjük. Közben a petrezselymet apróra vágjuk, a rizibizihez keverjük. Ez a körete a tiszturak kedvencének.

6 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag (körettel): 1091 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.