Hozzávalók
60 dkg burgonya, 2 zsenge (60 dkg) padlizsán, 4 evőkanál olívaolaj, só, őrölt fehér bors
a húsos raguhoz:
2 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 60 dkg darált hús, 1 kiskanál só, fél-fél mokkáskanálnyi őrölt fehérbors, őrölt római kömény és őrölt fahéj, 2 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1,5 dl vörösbor, 1 púpozott kiskanál kristálycukor
a besamelmártáshoz:
6 dkg vaj, 5 dkg (kb. 2 púpozott evőkanál) finomliszt, 5 dl tej, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fehér bors és késhegynyi reszelt szerecsendió
a tepsi kikenéséhez:
sütéshez való olívaolaj
a rétegezéshez:
8-10 dkg jól olvadó zsíros reszelt sajt
1. A burgonyát megtisztítjuk, 5 milliméter vastagon fölszeleteljük. A padlizsánt megmossuk, leszárogatjuk, majd miután a kocsányát levágtuk, kissé ferdén 1 centi vastagon fölszeleteljük. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk. Az egyikbe a krumplit, a másikba a padlizsánt rakjuk. 2-2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 20 percig sütjük.
2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. Előbbit finomra vágjuk és lásbasban, az olívaolajon, közepes lángon 6-7 perc alatt megfonnyasztjuk, a végén a pépesre zúzott fokhagymát is belekeverjük. A húst hozzáadjuk, nagy lángon kevergetve kb. 10 percig pirítjuk. Közben megsózzuk, a borssal, a köménnyel és a fahéjjal fűszerezzük.
3. A paradicsompürét belekeverjük, a borral és a cukorral ízesítjük, kis lángra állítjuk, 10 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk.
4. A mártáshoz a vajat egy kisebb lábasban fölolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk és kevergetve megforrósítjuk, de vigyázzunk, ne piruljon meg. A tejet két-három részletben ráöntjük, habverővel keverve sűrűre főzzük. Ez a forrástól számított 1-2 perc. Megsózzuk, megborsozzuk,
a szerecsendióval fűszerezzük, a tűzről lehúzzuk.
5. Egy közepes nagyságú tűzálló tálat vékonyan kikenünk olajjal és a burgonyát belerakjuk. Egyenletesen rásimítjuk a húsos massza felét, amin elkenegetjük a besamel egyharmadát. Egy kevés sajtot reszelünk rá. Erre a fele padlizsán kerül, majd a maradék fűszeres hús. Erre a besamel újabb egyharmada, majd reszelt sajt. A maradék padlizsánt rárakjuk, a maradék besamellel egyenletesen megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. A tűzálló tálat tepsire tesszük.
6. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 25 perc alatt a tetejét szép pirosasra sütjük. Érdemes megvárni, hogy kissé hűljön, mert csak így lehet szépen szeletelni.
Jó tanács
– A krumplit és a padlizsánt úgy is lerétegezhetjük, hogy a szeleteket váltakozva rakjuk tepsire, nem külön soronként.
5 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag: 785 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.