Hozzávalók:
1 kg csontos sertésoldalas, 3 dl (300 gramm) készen kapható passzírozott paradicsom (hígabb, mint a mi paradicsompürénk, nagyjából mártás sűrűségű), 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál Worchester-szósz, 2 evőkanál szójaszósz
a sültburgonya-salátához:
80 dkg kék vagy lilaburgonya, 6 vékony szelet húsos szalonna, 2-3 újhagyma, 1,5-1,5 dl majonéz és tejföl, só, frissen őrölt fekete bors
1. Az oldalast 4 egyforma darabra vágjuk, egy közepesen nagy fazékba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, fölforraljuk, majd kis lángon 15 percig főzzük. Ezután kiemeljük, hideg vízzel leöblítjük, egy tálba rakjuk.
2. A passzírozott paradicsomot a megtisztított és finomra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a mézzel, a Worchesterrel, a szójaszósszal összekeverjük. Alaposan az oldalasba dörzsöljük.
3. Az eredeti receptben a fűszerezett oldalas egy lassan főző edénybe (slow cooker) kerül, akinek nincs ilyenje, rakja egy akkora tűzálló tálba, amekkorában éppen elférnek egymás mellett. Az edény fedelével vagy alufóliával letakarjuk és sütőben, nagyon kis lánggal (100 ºC) 6 órán át sütjük. (A lassan főző edényben, lefödve, kis fokozaton 6 órán át pároljuk.)
4. A sültburgonya-salátához a krumplit egyformán gyerekökölnyi darabokra vágjuk, egyenként fóliába csomagoljuk, tepsibe rakjuk és sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
5. Amikor a krumplit a sütőből kivettük, 10 percre tegyük a helyére az oldalast, hogy a teteje megpirulhasson. (Az eredeti receptben grillrácsra kerül és izzó faszénparázs fölött sütik pirosasra, közben olajjal elkevert fűszeres levével kenegetik.)
6. A burgonyát megtisztítjuk, 2 centis kockákra vagy kisujjnyi vastag karikákra vágjuk, egy tálcán szétterítjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, egy serpenyőben pörcösre sütjük, félrehúzzuk. Az újhagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt apróra vágjuk, a majonézzel és a tejföllel összekeverjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk. Amikor a krumpli már csak szobahőmérsékletű, az ízes majonézzel összekeverjük, 4 tányéron elosztjuk, a pirított szalonnával megszórjuk. Egy-egy sült oldalast fektetünk mellé.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + 6 óra sütés
Egy adag (körettel): 857 kcal