Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé vagy harcsafilé, kb. 1 kiskanál só, 4-4 szelet sonka és sajt, 16-20 szem jóféle, puha aszalt szilva, 16-20 szem paprikával töltött olajbogyó vagy tisztított mandulabél vagy sajtkocka, 8-12 vékony szelet főtt füstölt húsos szalonna
a burgonyapüréhez:
1 kg főzni való burgonya (tisztítva mérve), só, 6-7 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2,5-3 dl tej
a sült almához:
4 nem túl nagy alma, 4 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 csapott kiskanál cukor
a sütéshez:
3 evőkanál olaj
1. A pulykamellet a rostjaira merőlegesen 4 szeletre vágjuk, egyenként téglalap alakúra kissé kiverjük. A sóval mindkét oldalukat meghintjük.
2. Négy alufólialapot tépünk, először 2-2 szelet szalonnát majd arra 1-1 hússzeletet, arra pedig sonka, majd sajtszeletet fektetünk. Az aszalt szilváknál, a mag helyére paprikával töltött olajbogyót, tisztított mandulát vagy sajtkockát bújtatunk. A pulykamellet nagyjából középen a szilvával végigrakjuk. A fólia segítségével föltekerjük, a szalonnával körbetekerjük, majd a fóliába csomagoljuk, aminek a két végét ellentétes irányba csavarjuk, így lesz a tekercs jó szoros.
3. Előmelegített, forró sütőben (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 15-18 percig sütjük. Az is jó megoldás, ha enyhén sózott, éppen csak forrásban lévő vízben 8-10 percig főzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk. Akárhogy is készítettük elő, a tekercsek 80-90 %-ban készek, tehát meg kell még sütni mindet. Ez az a fázis, amikor a tekercseket betehetjük a hűtőbe, és másnap csak készre kell sütni!
4. A burgonyapüréhez a krumplit kockákra vagy szeletekre vágjuk, lábasba rakjuk és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. 1 csapott evőkanál sót beleszórva puhára főzzük. Ezután teljesen lecsöpögtetjük, a vajjal és a két részletben hozzáadott megforrósított tejjel, elektromos habverővel krémes állagú pürévé keverjük. Tálalásig 70-80 ºC-os sütőben melegen tartjuk.
5. Amíg a burgonya fő, a sült almához az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk, közben a magházát kivágjuk. Nagy serpenyőben a vajat fölolvasztjuk, az almát rárakjuk, a cukorral ízesítjük, jó közepes lángon kb. 6 perc alatt roppanósan puhára pároljuk. Tálalásig betesszük a sütőbe, a krumpli mellé.
6. A hústekercset a fóliából kicsomagoljuk, és serpenyőben, egy kevés olajon kb. 6 perc alatt szépen körbepirítjuk úgy, hogy közben belül is átsüljön. Tálaláskor kissé ferdén fölszeleteljük, a burgonyapürét és sült almát melléhalmozzuk.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (körettel): 1083 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.