Sárgaborsófőzelék virslipörkölttel – készült az OnLive© főzőiskola 55. adásában


Hozzávalók
a főzelékhez:
30 dkg sárgaborsó, 1 csapott evőkanál só, 1 kisebb vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, kis darab füstölt szalonna bőrke, 2 babérlevél, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál finomliszt, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
a virslipörkölthöz:
1 vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt kömény, 1 csapott kiskanál pirospaprika, 8 virsli vagy debreceni vagy kb. 30 dkg cserkészkolbász, 1 mokkáskanál csípős Piros Arany

1. A sárgaborsót átválogatjuk, majd megmossuk. Annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, és néhány órán át, de még jobb, ha egész éjszakán át áztatjuk.
2. Főzéskor leszűrjük, egy lábasba rakjuk. 1,5 liter vizet ráöntünk, megsózzuk, kevergetve fölforraljuk. A hagymát meg a fokhagymát nagyon finomra aprítjuk, a borsóhoz adjuk a szalonnabőrkével és a babérlevéllel együtt. Lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, amikor kezd szétfőni.
3. Közben a rántáshoz az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a lisztet beleszórjuk, kb. 1 perc alatt kissé megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát is belekeverjük. Amikor kihűlt, a borsó főzőlevéből egy keveset ráöntünk, simára keverjük, majd a lábasba öntjük. Habverővel kevergetve, – így könnyen összetörhető a borsó -, 1-2 percig forraljuk, ezalatt a borsó leve besűrűsödik. Utánaízesítjük, megborsozzuk.
4. Míg a borsó fő, a vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágva vékonyan fölszeleteljük. Egy kisebb lábasban az olajat megforrósítjuk, a hagymát megfonnyasztjuk rajta. A pépesre zúzott fokhagymával, a köménnyel és a pirospaprikával fűszerezzük. Jól elkeverjük, 3 deci vizet öntünk rá. 2 percig főzzük, ezalatt a virslit (debrecenit, cserkészkolbászt) karikákra vágjuk, a pörköltalapba rakjuk, 5 percig főzzük. A Piros Arannyal tüzesítjük. Tálaláskor a sárgaborsófőzelékre halmozzuk.

Jó tanács
– A főzeléket víz helyett füstölt lében is megfőzhetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 45 perc + a borsó áztatása
Egy adag: 685 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.