Kolbászhússal töltött szűzpecsenye – készítette az Omácska Vanyarc csapata


Hozzávalók:
1 nagy, 55-60 dkg-os szűzpecsenye, só, őrölt fekete bors, 1 evőkanál sertészsír
a kolbászhúshoz:
25 dkg zsírosabb sertéshús, 6-8 dkg nyers szalonna, fél kiskanál só, fél kiskanál jóféle pirospaprika, 1 kisebb gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél mokkáskanál őrölt köménymag
a körethez:
1,2 kg burgonya, só, 80 dkg savanyú káposzta

A szűzpecsenye tetején lévő vékony fehér hártyát egy éles késsel lefejtjük. Ezután a húst hosszában, középen, nem túl széles, ám éles késsel felszúrjuk. Az üreget ujjainkkal vagy a húsverő kalapács nyelével kissé kimélyítjük. Körös-körül megsózzuk, megborsozzuk, félretesszük.
Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a húst a szalonnával együtt földaraboljuk, ledaráljuk, majd a sóval, a pirospaprikával, és a zöld csírájától megfosztott, jól elkapart fokhagymával, a borssal és a köménnyel összedolgozzuk. Ezt a finom kolbászhúst a szűzpecsenye üregébe nyomkodjuk.
Enyhén kizsírozott tepsire tesszük, fél pohárnyi vizet öntünk alá. Alufóliával letakarjuk és közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 45 perc alatt jó félig megsütjük.
Közben a körethez való burgonyát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk. Egy kevés sóval összeforgatjuk, a hús köré halmozzuk. A káposztát ha túl savanyúnak találnák, hideg vízben átmossuk, néhány vágással rövidebbre aprítjuk, a krumpli és a hús mellé halmozzuk. Visszatoljuk és még kb. 50 percen át sütjük. Közben a krumplit, a káposztát és a húst is többször átforgatjuk, hogy egyenletesen puhuljon, piruljon.
A töltött szűzpecsenyét ujjnyi vastagon fölszeleteljük, tányérra rakjuk, a velesült burgonyával és káposztával tálaljuk.

Jó tudni
– A csapat nevében szereplő omácska szlovák szó, magyarul szószt jelent. A szlovák nemzetiségű Vanyarcon a paradicsomszószt is sokan így nevezik. Ugyanezen a néven ismert szlovák specialitás a „zabíjacsková omácska”
vagyis disznótoros szósz. Ehhez a töltés után a töltőben maradt kolbászhúsból, disznóvelővel, tejes habarással, babérlevéllel fűszerezve, egy kevés ecettel ízesítve egy krémes állagú szószt főznek, amit önállóan kenyérrel, de általában a leves után a főtt húshoz tálalták.
– Alo paleo étrendet követ, burgonya helyett édesburgonyát süssön hozzá vagy egyszerűen csak hagyja el a krumplit.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy adag: 898 kcal