Viharsarki csípős betyáros – készítette László Attila Békéscsaba


Hozzávalók:
1,5 kg sertéslapocka, 25 dkg füstölt szalonna, 25 dkg házi lebbencstészta, 2 fej vöröshagyma, 1 kis fej fokhagyma, 1 kiskanál köménymag, 2-2 paradicsom és tévépaprika, bő 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál Édes Anna (házilag sóban eltett, durvára darált édes pritamin- és fűszerpaprika keveréke), 1 kiskanál Erős Pista vagy 1 cső hegyes zöldpaprika, só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 2 kg burgonya

1. A lapockát 2 centis, a szalonnát félcentis kockákra vágjuk. Utóbbi zsírját egy bográcsban kisütjük, a pörcöt szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük. Zsírjában, kis tűz fölött a lebbencstésztát egyenletesen megpirítjuk, szűrőlapáttal kiszedjük. Közben a kétféle hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.
2. A köménymagot a bográcsban maradó zsíron kipattogtatjuk, a húst hozzáadjuk, keverve-rázogatva fehéredésig pirítjuk. A hagymát és a fokhagymát rászórjuk, néhány percig együtt pirongatjuk. A paradicsom szárát kimetsszük, a paprikát kicsumázzuk, húsukat apróra vágjuk. A húsos alapot a fele pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, a paprikát, a paradicsomot, az Édes Annát, az Erős Pistát vagy a fölkarikázott csípős zöldpaprikát és a félretett pörcöt hozzáadjuk, néhány percig kevergetve pároljuk.
3. Megsózzuk, – kezdjünk kb. 1 evőkanálnyival -, megborsozzuk, majd annyi vízzel öntjük föl, hogy kb. kétujjnyira ellepje a húst. Így pároljuk kb. 1 órán át, közben elfövő levét pótoljuk. A vége felé a tűzről leemeljük, várunk pár percet, hogy a zsír feljöjjön a tetejére, a maradék pirospaprikát beleszórjuk, s megvárjuk, míg a zsírban föloldódik. Visszakasztjuk a tűz fölé.
4. A burgonyát megtisztítjuk, 2,5 centis kockákra vágjuk, a majdnem puha húshoz keverjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ismét ellepje kétujjnyira az egészet. Amint forr, a pirított lebbencset is belekeverjük, így főzzük puhára. Ha kell, öntünk még rá egy kevés vizet, utánasózzuk, fűszerezzük. Akkor jó, ha egy sűrű gulyásleveshez hasonló egytálétel lesz belőle.

10 főre
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag: 725 kcal