Hozzávalók:
20 dkg sárgaborsó (felesborsó), füstölt szalonnabőrke, 1,6 liter víz (még jobb, ha egy része füstölt lé), kb. 1 csapott evőkanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2-3 babérlevél, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál zsír (2 evőkanál olaj is lehet), 15-20 dkg füstölt kolbász, 1 púpozott evőkanál finomliszt, fél evőkanál jóféle pirospaprika
1. A sárgaborsót átválogatjuk – esetleg kavics vagy egyéb törmelék kerülhet közé –, majd megmossuk. Annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, és néhány órán át, de még jobb, ha egy egész éjjelen át áztatjuk.
2. Főzéskor leszűrjük, fazékba rakjuk, a szalonnabőrkét hozzáadjuk. 1,5 liter vizet ráöntünk, megsózzuk, megborsozzuk, a babérlevéllel fűszerezzük, kevergetve nagy lángon fölforraljuk. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és a borsóhoz adjuk. Lefödve, kis lángon 30-40 perc alatt puhára főzzük, akkor jó, amikor kezd szétfőni és habverővel szét tudjuk keverni.
3. Közben a zsírt nagy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a karikákra vagy félkarikákra vágott kolbászt megpirítjuk rajta. Szűrőlapáttal kiszedjük. A lisztet a visszamaradó zsírjába szórjuk, kb. 1 perc alatt kissé megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát is belekeverjük. (Ha kell, 1 deci hideg vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen.) Amikor a rántás kihűlt, a borsó főzőlevéből egy keveset ráöntünk, simára keverjük , visszaöntjük a készülő leveshez. (A rántásos edényt szokás 1 deci vízzel kiöblíteni, hogy ne maradjon benne semmi.) Habverővel kevergetve 1-2 percig forraljuk, ezalatt a borsó leve besűrűsödik.
4. Ha kell utánaízesítjük és belekeverjük a kolbászt is.
Jó tanács:
– Még finomabb, ha részben vagy teljes egészében víz helyett füstölt lével (füstölt hús főzőlevével) főzzük.
– Lisztérzékenyek liszt és rántás nélkül, 5 deka sárgaborsóval többet hozzáadva főzzék, és amikor kész, merülőmixerrel pürésítsék a leves egy részét.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + áztatás
Egy adag: 560 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.