Sós, sajtos puha perec

Hozzávalók
a tésztához:
70 dkg finomliszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 3 csapott evőkanál (kb. 6 dkg) kristálycukor, 1 púpozott evőkanál só, 1 tojás, 1 dl napraforgóolaj vagy 10 dkg vaj
a tészta nyújtásához:
egy kevés olaj
a lekenéshez:
1 tojás, 1 evőkanál hideg víz
a sópancshoz:
2 evőkanál finomliszt, 1-2 evőkanál só, kb. 1 dl langyos víz

1. Az élesztőt nagy tálba szitáljuk, majd kb. 10 dekányit kiveszünk belőle. A tejet meglangyosítjuk. A liszt közepét kimélyítjük, a fele tejet beleöntjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, 1 evőkanálnyi cukrot rászórva, meleg helyen, kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk.
2. A maradék cukrot rászórjuk. A sót a lisztre hintjük, – ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel-, a tojást ráütjük, az olajat vagy az olvasztott de nem forró vajat ráöntjük, dagasztani kezdjük. A félretett lisztből annyit dagasztunk hozzá, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle. (A videós változatban 66 dekát vett fel a tészta, de ezt lisztje válogatja.) Letakarjuk, meleg helyen 30 percen át kelesztjük.
3. Ezután 10, egyenként 12 dekás darabra vágjuk. Egyenként meggömbölygetjük, letakarva meleg helyen 20 percen át pihentetjük.
4. Ezután egyenként 80 centi hosszúságú, vékony rudakká sodorjuk. Ehhez semmi nem kell a tészta alá, de ha nem boldogulunk, akkor egy kevés olajat tegyünk alá, lisztet semmiképp. A videóban is látható módon megformáljuk a pereceket és két, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. A felvert tojást egy kanálnyi hideg vízzel fölverjük, a pereceket lekenjük vele. 30 percen át kelesztjük, majd ismét lekenjük tojással.
5. Ha reszelt sajttal készítjük, azt most szórjuk a perecek tetejére. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 ºC, légkeveréses sütőben 190-195 ºC) 15 percig sütjük. Ha sópancsosat készítünk, akkor az ahhoz való lisztet és sót a vízben kevergetve föloldjuk, sűrű palacsintatészta sűrűségű massza legyen belőle. A pereceket 8 perc sütés után kivesszük a sütőből, a sópancsot a perecekre locsoljuk (becsíkozzuk vele a perecek felületét), és 6-7 percre visszatoljuk a forró sütőbe.

10 darab
bő 2 óra
Egy darab: 298 kcal (a sajtos: 358 kcal)
5/3

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.