Parajfőzelék friss spenótból

Hozzávalók:
1 kg friss parajlevél (tisztítva 65-70 dkg), 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, 7 dl tej, 6 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 4 gerezd fokhagyma, 1,5 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 dl zsíros főzőtejszín, 3 tojás

1. A parajlevelet megtisztítjuk, vagyis szárát lecsipkedjük, és a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. Kb. 2 liter vizet forralunk, a szódabikarbónát beleszórjuk – ez azért kell, hogy a paraj üde zöld színű maradjon –, majd a parajt belekeverjük. Fakanállal többször megkeverjük, és 1-2 perc múlva, amikor a levelek jól összeestek, leszűrjük. Ezután a hideg tejjel turmixoljuk.
2. A vajat lábasban fölolvasztjuk, a lisztet zsemleszínűre pirítjuk rajta. A vége felé a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Habverővel keverve a tejes parajpürét ráöntjük, fölforraljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a tejszínnel dúsítjuk. Szüntelenül keverve 2-3 percig forraljuk, hogy ne maradjon lisztízű. Ha túl sűrű lenne, egy kevés tejjel vagy tejszínnel hígítjuk. A tűzről lehúzva a felvert tojásokat belekeverjük.
3. Fasírttal, tükörtojással, virslivel vagy éppen bundás kenyérrel egyaránt tálalhatjuk.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 420 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.