Hozzávalók:
80 dkg csirkefelsőcomb, 50 dkg fényezetlen „A” rizs vagy jázminrizs, 2 evőkanál kacsazsír vagy 6 evőkanál olaj, só, 30 dkg fagyasztott zöldborsó (idényben friss), 1 vöröshagyma, 30 dkg csirkemáj, 30 dkg csiperkegomba, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál majoránna, 1 nagy csokor petrezselyem, 12-15 dkg reszelt sajt
pecsenyeléhez:
1 evőkanál kacsazsír vagy 2 evőkanál olaj, 1 csapott kiskanál köménymag, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott kiskanál sűrített paradicsom, 2 csapott evőkanál finomliszt, fél kiskanál pirospaprika, 1 púpozott kiskanál só, őrölt fekete bors
a tetejére:
reszelt sajt
1. A felsőcombokról a bőrt lefejtjük, a húst kicsontozzuk. A bőrt fölkockázzuk, egy kisebb lábasba rakjuk 1 evőkanál zsír kíséretében, ez lesz a pecsenyelé alapja. Ha van kéznél kis darab szalonnabőrke, az is mehet bele. Amint a bőrből a zsír nagy része kisült, hozzáadjuk a csontokat. A köménnyel fűszerezzük, a cikkekre vágott hagymát ls a fokhagymát hozzáadjuk. Pár percig együtt pirítjuk, a paradicsompürével további 1 percig pirítjuk, majd a liszttel meghintjük. Kevergetve egy kicsit tovább pirítjuk, a pirospaprikával fűszerezzük, jól elkeverjük, 1 liter vízzel fölöntjük. Megsózzuk, megborsozzuk, fölforraljuk, majd kis lángra állítva addig főzzük, míg a rizottó el nem készül.
2. A rizst átválogatjuk, és egy szűrőbe téve folyó hideg víz alatt átmossuk. Jól lecsöpögtetjük, majd egy lábasban a fele olvasztott zsíron vagy olajon, közepes lángon, kevergetve megforrósítjuk, de vigyázzunk, nehogy megégjen. Közben vízből a rizs térfogatának 1,8 szorosát, azaz 9 decinyit kimérünk és felforraljuk. A megfuttatott rizsre öntjük, 1 kiskanál sót beledobunk, a borsót is belekeverjük, majd lefödve, kis lángon addig főzzük, míg a víz a tetejéről láthatóan elfő. Ez úgy 10 perc – de a rizs és a borsó még nem kész. Saját gőzében kell puhítani további kb. 15 percig. Ehhez a tűzről lehúzzuk, duplán hajtogatott konyharuhát borítunk a lábasra, ezután fedjük le. Ezzel a módszerrel szemernyi gőz se illan el, és a rizs remekül megpuhul.
3. A hagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk. A csirkecombot meg a májat 1-1,5 centis kockákra vágjuk. A gombát – miután homokos talpát levágtuk – folyó hideg víz alatt megmossuk, szintén kockákra daraboljuk.
4. A hagymát egy nagy serpenyőben a maradék zsíron (olajon), közepes lángon 3 perc alatt megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, és nagy lángon, kevergetve 5 pecig pirítjuk. Ezután kerül bele a máj, majd a gomba is. További 4-5 percig együtt pirítjuk, 1 csapott evőkanál sóval ízesítjük, megborsozzuk, a majoránnával és az apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A tűzről levéve először a reszelt sajtot, majd a puha borsós rizst is belekeverjük. A maradék sajttal megszórva, a leszűrt pecsenyelével körülöntve tálaljuk.
8 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 630 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.