Hozzávalók:
80 dkg csirkemellfilé, 1 púpozott kiskanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 csapott kiskanál origanó, 1 kiskanál pirospaprika, 1/3 kiskanál csípős pirospaprika vagy csilipor, 2 evőkanál olaj
a fűszeres liszthez:
20 dkg finomliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 2/3 kiskanál só, 1 csapott kiskanál őrölt gyömbér, 1 kiskanál őrölt fehér bors, 1 kiskanál őrölt fekete bors, 2 kiskanál fokhagyma granulátum (lehet fokhagymás só is), 4 kiskanál pirospaprika, 1/2 kiskanál kakukkfű, 1/2 kiskanál bazsalikom, 1/3 kiskanál origanó, 1 kiskanál zellersó (celery salt), a kiskanál mustármag
az I. változathoz (80 dkg húshoz)::
a fűszeres liszt fele, 3 nagy tojás, kb. 15 dkg natúr kukoricapehely
az II. változathoz (80 dkg húshoz):
a fűszeres liszt másfélszerese, 2 tojás, 5 dl hideg víz, 6 dkg natúr kukoricapehely
az III. változathoz (80 dkg húshoz)::
a fűszeres liszt
a sütéshez: bő olaj
1. A csirkemellet kb. 1 centi vastag hosszúkás csíkokra (szalagokra) vágjuk. A sóval, a fűszerekkel és az olajjal jól összekeverjük.
2. A fűszeres liszthez a hozzávalókat összekeverjük.
3. Ha az első változatot készítjük el, akkor a csirkecsíkokat a fűszeres lisztbe, majd a fölvert tojásba, azután a durvára tört kukoricapehelybe forgatva bundázzuk. Bő, kb. 175 ºC-os olajban kb. 3 perc alatt megsütjük.
4. Ha a második változatot készítjük el, a pácolt csirkefalatokat a fűszeres liszt egyharmadában megforgatjuk. A többi fűszeres lisztet a tojásokkal és a hideg vízzel simára keverjük. A kukoricapelyhet beleforgatjuk, 10 percre félretesszük, hogy a pehely egy kicsit fölpuhulhasson. A lisztezett csirkefalatokat egyesével ebbe a masszába forgatjuk, és bő, kb. 175 ºC-os olajban kb. 4 perc alatt megsütjük.
5. Ha a harmadik változatot választjuk, akkor a pácolt húsokat a lisztben jó alaposan megforgatjuk. Ezután kettesével-hármasával néhány másodpercre hideg vízbe mártjuk, majd újra a lisztbe forgatjuk, és a felesleget leütögetjük róla. Bő, kb. 175 ºC-os olajban kb. 3 perc alatt megsütjük.
5 főre
Elkészítési idő: fajtánként 30 perc
Egy adag átlag: kb. 550 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.