Rakott karfiol

Hozzávalók:
1,8 kg karfiol (tisztítva 1,2 kg), só, cukor, 20 dkg rizs, 2 közepes (kb. 20 dkg) vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanálnyi sertészsír vagy 3-4 evőkanál olaj, 75 dkg darált sertéshús, fél kiskanál frissen őrölt fekete bors, 1 kiskanál majoránna, fél kiskanál csípős Piros Arany, 1 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál (kb. 100 gramm) tejföl, 2 tojás
a tetejére:
500 gramm tejföl, 1 mokkáskanál só, 1-1 mokkáskanál pirospaprika és őrölt fekete bors
a tál kikenéséhez:
1 evőkanál sertészsír, zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
250 gramm tejföl

1. A karfiolt, miután kitorzsáztuk, egyformán közepes nagyságú rózsáira bontjuk. 1-1,5 liter vizet fölforralunk, 1-1 evőkanál sóval és cukorral ízesítjük, a karfiolt roppanósan puhára főzzük benne, leszűrjük.
2. Kis lábasban 4 deci vizet forralunk, 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük, a megmosott és lecsöpögtetett rizst beleszórjuk. Lefödve, kis lángon addig pároljuk, míg a leve el nem fő. Ekkor a tűzről lehúzzuk, fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát teszünk, és a rizst így, a saját gőzében hagyjuk teljesen megpuhulni.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A fokhagymát pépesre zúzzuk. A zsírt serpenyőben fölolvasztjuk, a hagymát 6-8 perc alatt megfonnyasztjuk rajta, közben kissé megsózzuk, és az utolsó pár percre hozzáadjuk a fokhagymát is. A darált húst hozzáadjuk, és kevergetve addig pirítjuk, amíg „morzsákra esik”, ez kb. 10 perc. Ezután 1 kiskanál sóval, a pirospaprikával, a borssal meg a majoránnával fűszerezzük. Megvárjuk amíg langyosra hűl, azután a rizzsel, a tojással, a tejföllel összekeverjük, ha kell utánaízesítjük.
3. A rakottas tetejére szánt tejfölt megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával fűszerezzük.
4. Egy közepes nagyságú tűzálló tálat vagy tepsit kizsírozunk, morzsával behintjük és a karfiol felét egyenletesen belerendezzük, közben kisebb rózsáira szedjük. 3-4 evőkanál ízes tejfölt rásimítunk, a húsos rizses masszát ráhalmozzuk. A karfiol másik felét egyenletesen ráhalmozzuk. A tejfölös keveréket rákenjük.
5. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 30-35 percig sütjük. 6 nagy kockára vágjuk, tejföllel meglocsoljuk, így tálaljuk.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag: 722 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.